Ако може да се даде гаранция, че в рамките на оставащия един месец съвместната българо-македонска комисия ще реши всички спорни въпроси, включително събития, личности, корекции на учебници, на надписи в музеи и на паметни плочи, на позиции на обществените медии – то българското правителство може да продължи с политиката си на безусловна на практика подкрепа за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Това е позицията на президента Румен Радев, който във вторник се срещна с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

Според Радев "темповете на напредък на комисията изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на Република Северна Македония". "Следващият месец може да се окаже ключов в нашите отношения, защото Съветът на ЕС може да вземе решение за започване на преговори за членство на Република Северна Македония", напомни той.

При липса на гаранции, че споровете ще се изгладят, правителството трябва да предприеме "екстремни мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължително условие за членство. С тази нова позиция следва да бъде запознат и българският парламент", смята българският президент.

Радев подчерта изрично и че България трябва да продължи да подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония, но при ясни условия.

"Според мен една такава открита, коректна и конструктивна позиция:

1. Ще бъде от полза за ЕС, защото няма да допусне нерешени междусъседски проблеми да се внасят в нашето европейско семейство и България ще покаже зрялост и отговорност за стабилността на съюза.

2. Ще бъде от полза за самата Република Северна Македония, защото ще внесе ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на нейното европейско приобщаване.

3. Ще бъде от полза и за България, защото не може тази интеграция да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета", изброява още той.