В България действат шпиони на държави, които очакват подкрепата ни за НАТО и ЕС. Това разказа пред Нова телевизия силовият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той посочи, че българските контраразузнавателни структури си вършат работата. А информация се събира и се анализира за всеки един опит на чужди фактори, без значение дали това са държави или други субекти, които се опитват по някакъв начин да се бъркат във вътрешната политика.

И по думите на Каракачанов „подобни случаи и опити има“.

„Има държави, които се водят наши съюзници, които доста активно работят в подобна посока, а има и държави, които дори очакват нашата подкрепа за ЕС и НАТО, които също се опитват да извършват подобна дейност”, коментира шпионската сага около движение „Русофили“ Карасимир Каракачанов.

Военният министър отбеляза, че България се стреми да има добри и приятелски отношения с Русия.

„Прокуратурата изнесе своите мотиви и аз съм склонен да ги уважа, докато тя се произнесе окончателно по въпроса. Темата обаче е много по-сериозна по отношение на опитите на различни външни фактори да влияят върху политическата обстановка в България.

Тук не е въпросът само дали традиционно това се очаква да се върши от Русия, която поради напрежение в Черно море, кризата в Украйна, Крим и т.н. е доста активна в целия Балкански регион и у нас. Отношенията, които се зародиха между Русия и Турция, също предполагат подобни съмнения. Прокуратурата си има своите мотиви, за да предприеме подобни действия”, коментира той.

Заглушаването на „Хоризонт“

Вицепремиерът обясни, че е научил от медиите за спирането на програма „Хоризонт“ на БНР миналия петък.

„Прокуратурата е констатирала, че не е имало технически причини на БНР да бъде спрян сигналът. Би следвало да се замислим по другия въпрос – ако някой иска да изразява своето отношение по една или друга тема, защо трябва да бъде за сметка на слушателите на БНР.

Общественият интерес изисква подобни институции като БНР и БНТ по никакъв начин да не се замесват в политически игри или върху тях да се упражнява натиск. Ако някой обаче е оказвал натиск, нека тези, на които той е оказван, да кажат дали това са представители на властта, дали са някакви други структури или нещо различно”, каза той.

За изборите

Тази събота ВМРО ще обяви своята кандидатура за кмет на София, като отново се спряга името на евродепутата на партията Ангел Джамбазки. Попитан защо формацията на всеки избор се спира на Джамбазки, Каракачанов обясни: „Лидерите са малко.“

„На пръстите на едната ръка могат да се преброят активните и обществено ангажирани хора в държавата. Лидерите са малко“, заяви Каракачанов.

Той отличи кандидатите на "патриотите" в Пловдив и Русия.

„На изборите в София и в която и да е община в България не участваме, за да подпомагаме един или друг, включително някой от нашите партньори. Там, където сме преценили и сме се договорили с нашите коалиционни партньори – НФСБ или ГЕРБ, ние сме направили съответната форма на коалиционно взаимодействие”, каза Каракачанов.

А за възможното кандидатиране на Волен Сидеров за кмет на София лидерът на ВМРО добави: „Мога само да му пожелая успех.”