При отпадане на съкратеното производство след самопризнание съществува реалната опасност делата отново да се точат по 10-12 години и да няма ясен резултат. Това каза пред бТВ депутатът от ГЕРБ и доскорошен зам.министър на МВР Красимир Ципов. Така той коментира приетите вчера от правна комисия промени в Наказателния кодекс, касаещи съкратеното производство.

От БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" предлагат с промени в Наказателно-процесуалния кодекс да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие при направени самопризнания от подсъдимия, ако делото е за умишлено убийство или тежка телесна повреда. От ГЕРБ искат промените да са в Наказателния кодекс - съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега, а да има право на преценка. Освен това се предлага и наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Ципов изтъкна тази сутрин, че трябва да се подходи много внимателно.

"Нямаше голяма разлика в позициите ни. Преследваме една и съща цел. Опозицията не искаше пълно премахване на съкратеното производство, а само за случаите на престъпления със смърт и тежка телесна повреда", каза Ципов за вчерашното заседание на правната комисия.

Според депутата от БСП Крум Зарков всички са се обединили около позицията на БСП.

Крум Зарков

"Трябва ни нова концепция за наказателната политика", заяви Зарков.

И допълни, че в момента се действа постфактум и мерките се измислят след големите престъпления, а не превантивно.

"Министерство на правосъдието прави стъпки в тази посока за изграждането на такава концепция", каза Ципов.

Текстовете минаха в комисията единодушно, след като лично главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата е за премахването на задължението на съда да намаля присъдата при самопризнания, когато се касае за убийства и тежки телесни повреди (в този дух това вчера имаше протести на близки на жертви пред Народното събрание, б.р.) 

Първоначално за отпадането на съкратеното производство бяха само БСП, "Обединените патриоти" и "Воля". ГЕРБ бяха против и предлагаха то да бъде ограничено и да се възлага на съдията да преценява за всеки конкретен случай.

"Ние считаме, че ограничаването на приложното поле на съкратеното съдебно следствие категорично следва да бъде прието. Трябва да бъде прието не по популистки съображения, дори не поради факта, че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната от тях е провеждането на наказателното производство в разумен бърз срок, а другата е общественото чувство за справедливост", каза вчера Цацаров.

Комисията подкрепи на първо четене и четирите проекта за промени - нa БCΠ, Обединени патриоти, "Boля" и ГEPБ. Предложенията са почти идентични, като единствено тези на ГЕРБ се различават.