В Брюксел днес ще се състои тристранна среща за газа във формат Русия-ЕС-Украйна на равнище министри на енергетиката, информира ТАСС, цитиран от БТА.

Основна тема на преговорите ще бъде обсъждането на условията за доставка и транзит на руски газ в ЕС през територията на Украйна от 2020 година, т.е. след края на срока на действащия договор за транзит. 

Европейската комисия предлага на Русия и Украйна да сключат нов дългосрочен договор за 10 години с гарантиран годишен обем на пренос през украинската газопреносна система. Така Киев ще може да получи постъпления до 3 милиарда долара годишно като плащане за транзита на синьото гориво. Според украинския представител в преговорите - шефа на държавната "Нефтогаз", всичко по-малко от тази сума ще навреди на страната. Кризата от последните години не е преодоляна и Украйна има нужда от парите, за да поддържа доброто състояние на мрежата.

Русия от своя страна предлага просто да се удължи с една година срокът на действащия договор, припомня агенцията. Освен това Москва продължава да държи на тезата си, че украински компании трябва да се откажат от международния арбитраж, в който искат над 6 млрд. долара обезщетения за получените загуби след анексията на Крим.

Въпреки сериозните различия обаче интерес от договор имат и двете страни. Русия ще изгуби сериозни доходи от транзит на суровината, който не може да се осъществява без сделка. Желанието на Москва - украинската връзка да стане безполезна до 2020 г., не можа да се осъществи заради забавянето на другите два мегапроекта с участието на страната - "Северен поток-2" и "Турски поток". Според анализатори точно това е целта на Русия - да поиска краткосрочна сделка, за да даде време на другите два проекта да заработят.

В тристранните консултации ще участват ръководителят на "Газпром" Алексей Милер и шефът на "Нафтогаз" Андрей Коболев, съобщиха от Европейската комисия. Преди това заместник-председателят на ЕК и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович ще има двустранни срещи с делегациите на Русия и Украйна.

Москва ще бъде представена още от министъра на енергетиката Александър Новак, а Киев - от министъра на енергетиката и околната среда Олексий Оржел.