Нови и нови съсловни организации и граждани в Русия се включват във вълната от отворени писма в защита на подсъдимите и осъдените заради участието си в московските протести от юли и август тази година. Сред свещениците, театралите и журналистите се присъединяват медици, IT специалисти, издатели, учители…

Над 450 медици са се подписали в отворено писмо до руските власти. Авторите му смятат, че в Русия е настъпила обща криза на съдебната система. Според тях „московските процеси”, започнали след протестния митинг на 27 юли, са характерни и за ситуацията в медицината, където според лекари, техните колеги са арестувани и съдени по недоказани обвинения. Стотици медици изискват освобождаването на несправедливо осъдените и приключването на „изфабрикуваните наказателни дела“.

Междувременно над петстотин представители на книгоиздаването също публикуваха открит апел. Те настояват за преразглеждане на всички присъди по „московските процеси”. Според подписалите, несправедливостта е очевидна за „всички мислещи граждани на страната“.

Представители на ИТ индустрията също поставят подобни изисквания – те споменават, че техният колега Айдар Губайдулин е подсъдим по тези дела. Посочват, че друг техен колега – Константин Котов – вече получи 4 години затвор по закона за неколкократно нарушение на правилата за публични протести.

Същите искания публично предявиха и учители от десетки училища.

„Невъзможно е да говорим с учениците честно и откровено за декабристите, за каторгата, за ГУЛАГ, за „Реквием“ на Ахматова, за „Един ден на Иван Денисович“ на Солженицин и за много други класически произведения на руската литература, да ги учим да разбират свободата на избора, морала, отговорността пред обществото – и в същото време да се преструваме, че извън класната стая, в страната, в която живеем, пред очите ни не се случваат крещящи беззакония. Това е лицемерие. Не искаме да учим децата на лицемерие“, пише в учителското отворено писмо.

"Площад Славейков"