С думите „ще ме сготвят накрая“ генералният директор на БНР Светослав Костов е оказвал натиск на пенсионирания преди дни шеф на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов да отнеме правосъдния ресор на журналистката Силвия Великова. В интервю за „Офнюз“ Савов разказва, че ръководството на радиото има „някаква зависимост“ и „поет анагажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен“. Самият Савов беше пенсиониран набързо ден преди програма „Хоризонт“ да бъде безпрецентно спряна 5 часа за профилактика, което предизвика и проверка на прокуратурата. 

„Да, това бяха поредица от разговори и те започнаха значително преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на Радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври“, заявява Савов пред „Офнюз“. 

Според него ставало дума „за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен“.

"И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“, уточнява бившият ръководител на "Хоризонт". 

Савов отговаря положително, че предупреждението идва от гендира на БНР Светослав Костов.

Попитан от какво естество са били заплахите срещу генералния директор Светослав Костов, Савов отговаря:

„Това, което е споделено с мен, е това, което ви казах. Имаше едно изречение: „Ще ме сготвят накрая.“ Затова смятам, че става дума за зависимост. За поети ангажименти, които трябваше да бъдат изпълнени. Разговарях с уплашен човек, изпаднал в паника. Натискът беше много силен, което потвърждават и други колеги.“


Савов е убеден, че „този път не става дума за политически натиск“.

"Премиерът беше откровено гневен и зададе въпроса „Кой прави това?“ с онази фраза за главанаците. Но убеден съм, че главанаците бяха извън радиото. Тези, които много искаха това да се случи и то стана. Затова е много важно да се отговори на този въпрос: КОЙ? Мисля, че държавата има огромен ресурс да го направи. И когато го направи, ще може много лесно да отговори и на въпроса: Защо?

А иначе зависимостите са в сериозно противоречие с основен стандарт на програма „Хоризонт“, който е свързан с независимата журналистика. Оттук смятам, че проблемът става сериозен и реакцията на колегията е лесна за обясняване", разказва той. 

Попитан дали зад натиска на БНР не стои едно и също нещо, което сме виждали и при други медии през последните десет години, Ивайло Савов отговаря:

„Според мен да. Моделът е един и същ.“
 

Вчера зам. главният редактор на програма "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска заяви, че е бил оказан натиск за свалянето на Великова от ефир. Натискът бил упражняван лично от генералния директор на БНР Светослав Костов.