Ню Йорк набра още по-голяма преднина като световен финансов център номер едно, докато Лондон едва удържа втората си позиция, следван от Хонконг, на фона на несигурността около "Брекзит", сочи представено днес проучване на "Зет/Йен груп" (Z/Yen Group), цитирано от Ройтерс, предава БТА.

Ню Йорк изпреварва Лондон със 17 пункта, а силното представяне на други финансови центрове, особено Париж, застрашава второто място на Лондон, посочват съставителите на индекса на световните финансови центрове.

Хонконг сега е само на два пункта след Лондон, където главният въпрос за работещите във финансовия сектор е дали излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври ще пречи на свободното движение на специалисти.

Къде е българската столица? След Гибралтар, Талин и Будапеща, но преди Рига, Рейкявик и саудтиската столица Рияд. София заема 84-то място в класацията, събирайки 594 точки, и изостава с 266 пункта от лидера. 

Прави впечатление доста задното място на руската столица Москва, която заема едва 71-во място и събира 613 точки.

Индексът класира 114 финансови центъра, като комбинира оценки на работещи във финансовата сфера и данни.

Според анкетираните Ню Йорк, Хонконг и Сингапур ще имат съществена полза от "Брекзит". В Европа се смята, че най-много ще се възползва Франкфурт, след него Париж, Люксембург, Цюрих и Дъблин.

Сингапур, Шанхай, Токио, Пекин, Дубай, Шънчжън и Сидни допълват водещата десетка на финансовите центрове в света. Шънчжън, Дубай и Сидни изместиха Торонто, Цюрих и Франкфурт от групата на първите десет.

"Зет/Йен груп" публикува днес за първи път индекс, който класира финансовите центрове като конкурентни места за финансово-технологични компании. На първите места са Пекин и Шанхай, следвани от Ню Йорк, Лондон, Сингапур, Сан Франциско и Чикаго.