Приоритетите си ако оглави Столична Община, обяви днес кандидатът за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов. Във фейсбук той призовава последователите си да предлагат идеи "към моите 10 неща, с които смятам да започна през първите 100 дни".

Игнатов третира темите презастрояване, качество на въздуха, детските ясли и градини, чистотата, зелените площи, безопасността на пътя, паркирането, тротоарите, достъпа до Витоша и дигиталната община.

Ето как вижда кандидатът за поста на "Московска" 33 тези проблеми:

1. Без презастрояване: Единственият устойчив начин да се справим с презастрояването в столицата е като преразгледаме Общия устройствен план (ОУП) на София и намалим параметрите за площ и големина на сградите заложени в него. Това веднага ще подобри ситуацията в града ни, ще спре уплътняването на „бетонната джунгла“ и ще намали натоварването на трафика от новоизграждащи се сгради.

2. Качество на въздуха: За да знаете кога е безопасно да изведете детето си, ще увелича три пъти броя на станциите за измерване качеството на въздуха, като данните ще се показват онлайн в реално време. Ще наложа стриктен контрол и санкции за горенето на боклуци.

3. Детски ясли за всички: Недостигът и отдалечеността на детските ясли представляват изключително затормозяващ проблем, който ще решим по иновативен начин - чрез създаване на детски ясли в партерите на новите сгради по райони, като сключим договори още с първите сгради в довършителен етап. Това ще създаде бързо и удобно решение за всички семейства с малки деца и то на пешеходно разстояние от домовете им. Това е допустимо от наредбата на Министерство на здравеопазването и е въпрос само на добро и разумно управление.

4. Чисти улици: Улиците ще са по-чисти като увелича бюджета за машинно миене и почистване в рамките на съществуващите разходи, за сметка на ръчното метене.

5. Зелени площи: Изоставените автомобили от улиците и паркингите ще бъдат премахнати и ще изкарам колите от зелените площи.

6. Безопасност на пътя: Ще осигурим увеличена безопасност на пътя като заедно със СДВР поставим камери за скорост на ключови места в София. Съвместно със СДВР ще спра нощните гонки по булевардите.

7. Ред в паркирането: Гражданите ще имат връзка Центъра за градска мобилност в реално време, чрез която да сигнализират за неправилно паркирани автомобили. Ще започна с пълен одит на Център за градска мобилност.

8. Нормални тротоари: С 400% ще бъдат увеличени средствата за ремонт и изграждане на тротоари. Ще въведа механизъм за проследяване на сигналите за разбити тротоари от подаването им до завършването на ремонта и ще въведа безпощаден контрол за качеството на изпълнението, базирано на стандарт, който ще въведем.

9. Достъпна Витоша: Ще издам заповед за ремонт или премахване на всички опасни съоръжения на Витоша. Ще възстановя редовните автобуси до Витоша и ще съкратя интервалите им на движение през уикенда, като пътниците ще могат да превозват и велосипедите си.

10. Дигитална община: Без хартията в работата на общината. Ще дигитализирам всички вътрешни процеси и необходимите регистри. Всички бюджети, отчети и одити на всички общински дружества и на самата община ще се публикуват на едно място. Веднага ще започна въвеждането на дигитален профил на гражданите – SofiaID. Той ще позволява смяна на партиди и регистрация за услуги - ток, вода, парно и др., автоматично класиране за детски градини; мобилност – коли, велосипеди, тротинетки под наем и др.