България е подкрепила Лаура Кодруца Кьовеши за главен европрокурор. Това научи Клуб Z по свои канали от Брюксел, въпреки че гласуването е тайно.

Румънката получи днес подкрепата от Съвета на ЕС. Това стана на заседание на КОРЕПЕР-2 - комитета на постоянните представители в ЕС на страните членки.

Финландското председателство на Съвета е провело среща с новите преговарящи от ЕП. Те са потвърдили, че няма промяна в тяхната позиция относно поста на главен прокурор на Европейския съюз, твърдят нашите източници. Председателството се е обърнало съм държавите членки, за да проучи доколко биха били гъвкави при тази ситуация. 17 страни членки, които участват в Европейската прокуратура, са проявили гъвкавост, т.е. са подкрепили Кьовеши.

Досега позицията на Съвета бе в полза на френския кандидат Андре Бонер. Докато Европарламентът неизменно бе за румънката.

По информация на Клуб Z България е била сред 17-те страни, готови да проявят гъвкавост. Индикации за това даде в свое изказване премиерът Бойко Борисов още през юли т.г.

Процедурата по избора на Кьовеши още не е приключила. Днешното гласуване не е официално. Предстоят нови преговори с Европарламента, след което ще има нов, официален вот в Съвета.

От Министерството на външните работи категорично отказаха да съобщят кого е подкрепила България днес с думите:

„Процесът на гласуване в рамките на КОРЕПЕР-2 (постоянни представители на държавите-членки) е таен и няма практика държавите да разкриват вота си. България е за това постът главен прокурор на Европейския съюз да бъде зает от обединяваща личност, подкрепена от всички и готова да допринесе за отстояване и укрепване на ценностите на ЕС - демокрацията, върховенството на закона, просперитета на гражданите.

България е една от трите държави, които инициираха създаването на Европейска прокуратура за по-ефективна борба с измамите в ЕС. Страната ни положи големи усилия по въпроса да има напредък, включително по време на българското председателство на Съвета на ЕС.“