Русия е изразила готовност новият договор за транзит на газ през Украйна за ЕС да бъде изцяло по правилата на Съюза.

Това обяви днес зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович, който отговаря за Енергийния съюз.

Той участва в неколкочасова среща в Брюксел между министрите на енергетиката на двете страни Алесандър Новак на Русия и Олексий Оржел на Украйна. Там бяха също шефовете на „Газпром“ Алексей Милер и на „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

Киев и Москва обаче не успяха днес да постигнат съгласие по новия договор. Предстои нова среща в края на октомври.

Въпреки това срещата е била изключително конструктивна, изтъкна Шефчович. Най-важният обсъждан на нея въпрос е бил как да бъдат спазени правилата на ЕС.

„Обяснихме на руската страна как Украйна прилага европейските закони. Москва иска и по-нататъшни гаранции, че европейските закони ще се транспонират в Украйна“, допълни еврокомисарят.

Според него от „Газпром“ са много добре запознати с правилата на ЕС, защото имат такива договори в няколко страни членки на Съюза.

Обсъдени са били трите най-важни елемента на бъдещия дговор - продължителността му, обемите на транзитирания газ и тарифите.

Сегашният договор изтича в края на годината и удължаването му не е възможно заради промени в украинските дружества и въведените изменения в европейското законодателство.

Вчера правителството в Киев одобри новия план за разделянето на бизнеса на държавната енергийна компания „Нафтогаз“, което да е в съответствие със стандартите на ЕС. Поради всичко това Шефчович изтъкна спешната необходимост от постигане на споразумение преди края на декември.

В момента газовите хранилища в ЕС са 98 на сто пълни. Съюзът обаче има готовност за всякакви събития.