Конституционното право на обществото да е информирано - това е познатият повод прокуратурата да разпространи втора поред порция доказателства по делото по чл. 105 от НК - за шпионаж срещу бившия депутат и издател на "Дума" Николай Малинов.

Първият пуснат до медиите файл представлява експертиза на мобилен телефон, по който потребителят Yuri Borissov (известният ляв интелектуалец бе привикан и разпитан като свидетел, б.р.) разговаря с неустановена жена Ivelina. Когато тя го пита: "Юрий, това медията на Малинов ли е", защото имало статия, пълна с лъжи и клевети, той отговаря:

"Съдържанието се определя в Москва. Жена му на Малинов менажира медията." 

Натам чатът представлява забележителен спор между Ивелина, която убеждава Борисов, че той... има профил в Телеграм:

- Юрий, профила в Телеграм изтрил ли си?

Нямам профил там.

- Но преди имаше, нали?

Не, даже не знам каков е Телеграм.

Въпреки че няма профил, той написал там:

"Аз и от ДАНС нямам тайни. Дори и от жена си нямам".

На финала анонимното вещо лице на прокуратурата все пак "свири мача" в полза на Ivelina: че на телефона е съществувал профил в Телеграм, но е изтрит.

Временната загуба на памет относно профила не пречи на автора по-надолу да разкрие истинската картина в разговор с някой си Panko:

"Така искат кукловодите. Ние сме просто изпълнители."

Вероятно става въпрос книгата за "Малкият народ: теория, история, състояние", на Панко Анчев.

Интересно е как от това ще се докаже съставомерното деяние, за което е обвинен Николай Малинов - че "се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин".

Държавното обвинение публикува също договор за услуги между Малинов и издателство "Российская газета". Той касае издаване на 4 вложки от по 8 страници във вестник. Той трябва още да качва банер на сайта си и да проведе изследвания плюс анкета. Договорът за реклама касае 2015 г., т.е. - вероятно става въпрос за вестник "Дума".

С друг договор Федералното държавно научно бюджетно учреждение "Руски институт за стратегически изследвания" (РИСИ), представлявано от Леонид Решетников, възлага предоставяне на услуги (извършване на работа) на дружество на Николай Малинов. Въпросният контракт е с предмет:

"Изпълнителят... по задание на Възложителя да предоставя услуги (извършва работа) за търсене, подбор, обработка и предоставяне (предаване) по електронната поща на материали под формата на репортажи, журналистически коментари, анализи, статии, анкети и др., които отразяват теми и аспекти от вътрешната и външната политика на България, Балканските страни и Европейския съюз.

Възложителят се задължава да приема предоставените по надлежния начин услуги и да ги заплаща..."

Има приложен и друг договор за дарение между една от знаковите фирми на Цветан Василев - "Бромак" ЕООД и Национално Движение Русофили на Малинов на стойност  31 515 долара. Парите са за изработка на 200 бр. паметен знак "Самарски кръст" по повод 135 г. от Освобождението на България, като не става ясно какво е криминалното във въпросното дарение. Освен ако не се готви и дело за пране на пари по почина на Елена Йончева.

Държавното обвинение обнародва втори път, но вече на български език и т. нар. Докладна записка от Николай Малинов "Относно необходимата геополитическа преориентация на България или това, което наричаме "Проект България".

Оригинала може да видите тук.

 

 

Бившият депутат информира отсрещната страна за своите (всъщност ползва формата "нашите") "действия извършени през последните няколко години по посока на възстановяване на мостове между България и Русия". Което също звучи като да не му е лесно на прокурора да докаже в бъдещото дело твърдението за държавна измяна...

Малинов заявява, че "повече от хилядолетие ние оцеляваме, благодарение на върността към своя архетип", а именно:

- Доминиращо даховно самоопределение към Православието...

- Принадлежност към славянската култура и традиционните ценности.

- Русофилството, което се явява еманация и концентрация на горните две ценности.

Както прокуратурата обяви още на първата си пресконференция, авторът предлага 5 направления, в които да концентрира своята дейност:

- дейност в неправителствения сектор чрез НД Русофили.

- Създаване и поддръжка на интернет сайтове.

- Създаване на влиятелен аналитичен център (тинк танк).

- Изграждане на собствена телевизия.

- Създаване на непрофанизирана русофилска партия, която да позволи постепенното прерастване на НД Русофили в масова електорална сила.

За тези цели той изисква "сериозен пробив в националното медийно пространство", овладяване на "Виваком", икономическо сътрудничество в селското стопанство, като заетото там население постепенно щяло да се приобщи към "нашата електорална маса". Плюс политическа партия, която да е "непреодолим фактор в българския Парламент..."

Руснаците пък имали неразбиране на към "специфичния индивидуализъм и конформизъм на българите", затова погрешно си мислели, че ще свършим работата сами, става ясно още от докладната записка.

"Русофилите в България не могат да се справят сами без руска подкрепа, която се изразява в заемане на печеливши отрасли от икономиката на България и реални действия за промяна на геополитическата ориентация на страната чрез дообогатяване и развитие на общите инициативи в духовната, куртурната и информационната сфера на обществената дейност", пише още Малинов.

Иначе от Спецпрокуратурата обещават:

"Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство."