Преди излизането на новия си филм - научно-фантастичния трилър „Към звездите”, Брад Пит, актьорът, на два пъти избиран от читателите на списание „Пийпъл“ за „най-секси жив мъж”, разговаря откровено с Кристиян Аманпур в студиото на Си Ен Ен за мъжествеността, бащите, синовете и конфронтацията с Харви Уайнстийн.

Филмът, режисиран от Джеймс Грей, с участието на Томи Лий Джоунс и Лив Тайлър, разказва историята на астронавта Рой Макбрайд (Пит), който издирва изчезналия си баща в Космоса. В пътешествието си той разкрива тайни, които биха могли да го убият – или да унищожат Вселената.

Говорейки за родителските взаимоотношения, 55-годишният Пит твърди, че неговият личен опит е донякъде универсален - чрез нашите родители ние получаваме първите си впечатления за Вселената, вярата как да се държим и да се чувстваме в света.

„Някои от нас повече от други изпитват болка и объркване от това. Мисля, че понякога може да отнеме почти цял живот, за да разберем кое идва от родителите ни и кое от нас”, казва той.

„Моят баща, който е живял в крайна бедност, винаги казваше, че иска да ми осигури по-добър живот - и го направи. Това ме кара да се замисля какво аз като баща мога да предложа на децата си, което да е по-добро от това, което имам“, казва Пит.

Филмът изследва темите за отношенията баща - син, уязвимостта и самотата - вълнуваща тема за Пит в работата му.

„Всички сме имали загуби, понякога сме се чувствали много самотни. Някои от нас са избутвали проблема настрана. Други са минавали през него, преодолявали са го и са излизали от другата страна като по-уверени, по-обичащи хора“, споделя той.

Пит говори откровено за развода си и за борбата с алкохола. През септември 2016 г. съпругата му Анджелина Джоли подаде молба за развод след две години брак и повече от 10 години съвместен живот, а през 2017 г. актьорът разказа пред списание GQ за отказването си от алкохола, признавайки, че „пие твърде много“.

Говорейки за развода и за връзката си с алкохола, Пит казва, че чрез пиенето се опитвал да избяга от „тежки, болезнени чувства“. За целта прибягвал най-често до бутилката, но „снакс, нетфликс, дрога или каквото и да е друго” също помагали.

Брад Пит твърди, че вече не иска да бяга от страховете си. Иска да премине през „трудните нощи”, защото осъзнава, че само тогава ще започне да разбира по-добре живота и ще бъде по-благодарен на хората около себе си:

„И на птичките, дърветата и всичко останало.”

Актьорът разказа и за срещата с Харви Уайнстийн. Актрисата Гуинет Полтроу, с която Пит се среща през 90-те години на миналия век, беше сред основните източници за репортажите на „Ню Йорк таймс“, разкрили скандала около обвинения филмов продуцент, който продължава да отрича вината си въпреки многобройните обвинения в сексуални посегателства.

В публикация актрисата разказа, че преди началото на снимките на „Ема” Уайнстийн я поканил на среща в апартамента си в хотел в Бевърли хилс. Пред „Ню Йорк таймс” Полтроу обясни, че срещата е приключила, когато „г-н Уайнстийн започна да ме опипва и поиска да отидем в спалнята, за ми направел масаж”.

Полтроу още същия ден разказала на тогавашния си приятел Брад Пит какво се е случило и той отишъл да се срещне с продуцента.

Попитан от Аманпур какво е да предизвикаш човека, на когото много малко хора се осмеляваха да противоречат, Пит отвръща:

"В този момент аз бях просто момче от Озаркс на игрището… това е… Ние така решавахме проблемите… Просто исках да се уверя, че нищо няма да се случи по-нататък, защото тя (Полтроу) имаше да прави още два филма."

„Мисля, че конкретно при нас в Холивуд, но и на всички работни места, динамиката в служебните отношения между мъжете и жените трябва да се пренастрои. Доста закъсняхме с тази тема, за която е много важно да се говори”, казва Брад Пит в края на интервюто.

Филмът „Към звездите“ тръгва днес, 20 септември, по българските киносалони.

"Площад Славейков"