Някои хора се опияняват, без да са погълнали и капка алкохол. Причината може да са чревните бактерии, произвеждащи алкохол. Това може да доведе дори до увреждане на черния дроб, което не е рядкост. Това твърди Лена Щалмах в своя публикация в швейцарския всекидневник "Нойе Цюрхер цайтунг". Авторката се позовава на действителен случай и на разултати от научни изследвания.

Всичко започна с пациент в болница в Пекин. Мъжът често е бил пиян, въпреки че никога не е консумирал алкохол. Въпреки това е получил омазнен и възпален черен дроб, което е типично за алкохолици. Наред с това лабораторно изследване е показало 0,4 промила алкохол в кръвта. Това означава, че пациентът е изпил три чаши вино в разстояние на два часа. Допълнителни изследвания обаче са показали, че причината не е прием на алкохол, а съдържащи захар безалкохолни напитки.

Феноменът е известен като "Синдром на собствено производство на алкохол". И преди са били описвани подобни случаи,  но при тях е ставало дума за своеобразна мая, която в чревния тракт превръща захарта в алкохол. Китайските лекари не откриват мая в изпражненията на пациента. Установяват обаче, че в изпражненията има голямо количество чревни бактерии от вида Klebsiella pneumoniae. Нивото им е било 900 пъти по-високо в сравнение с това на здрав човек.

И бактерии са в състояние да превърнат захарта в алкохол, но в крайно ограничени количества, които почти не се установяват в кръвта. При въпросния пациент обаче е било установено, че два щама бактерии са произвели 4 до 6 пъти повече алкохол от обичайното. Най-вероятно тези бактерии са предизвикали високото съдържание на алкохол в кръвта на мъжа. Помогнала е терапия с антибиотици, които са унищожили произвеждащите алкохол бактерии. След спазване на специална диета черният му дроб се е възстановил.

Колкото и абсурдно да звучи тази история, следващи научни изследвания са установили, че не става въпрос за единичен случай.

В индустриалните държави чернодробни заболявания без прием на алкохол са често явление. Над 25 на сто от населението там страда от омазнен черен дроб. Стига се дори до възпалителен процес, който пък е предвестник на чернодробна цироза.

Обикновено омазненият черен дроб е следствие от свръхтегло или диабет тип 2. Учените обаче са на мнение, че никак не е изключено в някои случаи причинителите да са бактерии, произвеждащи алкохол. Ето защо те са търсили подобни бактерии в изпражненията на 43-ма пациенти, страдащи от омазнен черен дроб и от чернодробно възпаление. Паралелно са изследвали 48 здрави хора за наличие на въпросните бактерии. При 60 на сто от пациентите от първата група са били установени щамове на Klebsiella pneumoniae, които са произвеждали средни до завишени количества алкохол. При здравите хора процентът е бил едва 6.

За да установят дали щамовете бактерии причиняват чернодробни заболявания, в продължение на три месеца изследователите са хранели мишки с произвеждащи алкохол бактерии, установени при първия пациент. Ефектът върху черния дроб на животинките е бил същия, както ако биха консумирали алкохол.

Не може да се твърди с абсолютна сигурност, че бактериите са причинители на чернодробно заболяване. Според учените обаче е напълно възможно при някои пациенти те да играят роля за заболяването. Ето защо те препоръчват редовни кръвни изследвания и при хора, които не консумират алкохол. Само така могат да бъдат открити опасните щамове бактерии.

Във всички случаи научните изследвания трябва да продължат. Нужно е и да се изясни дали и в други региони по света бактериите се срещат толкова често, както е в Китай.