САЩ временно освобождават 437 вида китайски продукти от митнически тарифи, които администрацията на президента Доналд Тръмп наложи миналата година, съобщава CNBC, позовавайки се на три документа, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес от Службата на търговския представител на САЩ, пише banker.bg.

Сред продуктите, на които се налагат облекченията са коледни елхи, пластмасови сламки, кучешки каишки и печатни платни за технологичната индустрия. Те са част от китайските стоки на стойност 250 милиарда долара, за които САЩ въведоха тарифи от 25% през миналата година. Не беше ясно веднага колко голяма част от общите тарифи се покрива от изключенията.

Последните освобождавания са мълчаливото признание от страна на САЩ за нанесените щети върху вътрешните интереси“, казва Стивън Олсън, научен сътрудник на фондация „Хинрих“.

"Това предполага, че и двете страни са решили, че по-нататъшните ескалации не са желателни в момента, така че те се опитват да създадат положителна атмосфера преди октомврийския кръг от преговори с надеждата, че тези разговори поне ще предотвратят по-нататъшно влошаване", каза още Олсън.

Решението на американската администрация идва седмица след като китайското министерство на финансите обяви, че ще освободи 16 щатски продуктови линии от по-високите тарифи. Президентът Доналд Тръмп пък обеща да забави вече обявените повишения за мита на китайски стоки на стойност $250 млрд. поне с две седмици - до 15 октомври.

Това ще даде шанс на търговските преговори между двете страни, които са обявени за началото на октомври и трябва да се състоят в американската столица Вашингтон. 

Според ръководителя на световната търговия в The Economist Intelligence Unit Ник Маро обаче, действието на САЩ от днес не е някаква непосредствена промяна в търговската политика на САЩ, тъй като администрацията и преди това е предложила някакъв вид освобождаване от тарифи. 

"Това е по-скоро предвид въздействието на търговската война върху вътрешната икономика на САЩ, отколкото отстъпка за Китай, но това все пак може да помогне за изграждането на известна репутация преди търговските преговори през октомври", добави той, като отбеляза, че протестите в Хонконг и напрежението около Huawei все още заплашват всякакъв вид споразумение.