Китайската компания Huawei представи за пръв път свой флагман без приложения на Google, съобщи Engadget. Новите Mate 30 и Mate 30 Pro вместо това са с операционната система Android Open Source Project (AOSP).

Това означава, че устройствата няма да имат заредени по подразбиране популярни приложения като Chrome, YouTube, Maps и други, както и достъп до магазина за приложения Google Play Store.

Причината за това са санкциите на САЩ върху Китай покрай търговската им война, които принудиха Google да спрe достъпа на Huawei до версията на компанията на Android.

Като компенсация Huawei дава достъп на потребителите си до AppGallery - собствен магазин за приложения, в който има над 45 хил. парчета софтуер. За сравнение в Google Play Store те са над 2,7 милиона. В добавка повечето приложения в AppGallery са ориентирани към китайци и индийци.

Първоначално Huawei обяви, че разработва своя операционна система, която обаче не видя бял свят тази година. AOSP всъщност е най-изчистената версия на операционната система Android, която самите те инсталират на собствените си устройства Nexus и Pixel.

Според много анализатори това сериозно ще навреди на печалбите на китайския техногигант. Засега прогнозите за Huawei са намалени с малко - 230 спрямо 260 млн. доставени бройки за 2019 г. Подобно намаление обаче няма резон. Причината е, че въпреки развалените отношения между Google и Huawei, всеки може да си инсталира каквото реши на Mate 30 и Mate 30 Pro.

Включително магазинът Google Play Store. Договорът между Huawei и Google всъщност просто уреждаше бърз ъпдейт на операционната система и качени предварително базови приложения. Но Android (за разлика от iOS например) е отворена система и един потребител може да инсталира каквото си реши.

А .apk файлът (инсталаторския формат на Android) за Google Play Store може да се намери с два клика за безплатно сваляне в... Google. Така след закупуване всеки потребител може за 15 минути да направи Huawei Mate 30 неразличим от Huawei Mate 20, който излезе преди година, преди крайното влошаване на отношенията между САЩ и Китай.

В добавка най-важният пазар за Huawei е Китай. Там компанията държи около 70-80% от пазара на флагманите. 

Huawei Mate 30 и 30 Pro ще струват 799 евро и 1199 евро съответно. Разликите им с предишните модели обаче са сравнително малки - по-добър контраст на дисплея, по-добра батерия, по-добра селфи камера и нов 3D сензор... но същите задни камери (в колаборация с Leica, но е всеизвестно, че P30 серията е фотографската за Huawei), същият процесор и оперативна памет.

Това обаче важи за базовите модели - защото и двата имат вариант с новия чип Kirin 990, който поддържа 5G.