Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе обвинен в изнудване. Според „Уолстрийт Джърнъл“ Тръмп е телефонирал многократно с президента на Украйна Зеленски, като се е опитвал да го накара да инциира разследване срещу фирмите на сина на Джо Байдън. Байдън е най-вероятният му съперник в следващите президентски избори, а синът му преди е работил за газова фирма в Украйна.

Според журналистите Тръмп е поставил под сериозен натиск Зеленски. Информацията за това получили от оплаквания, подадени от сътрудник на американските тайни служби. Според това оплакване Тръмп се е обадил осем пъти на Зеленски с настояване Украйна да прати прокурори в украинската фирма, за която е работил Хънтър Байдън. Той настоял също така президентът на Украйна да сесвърже с адвоката му Руди Джулиани, с когото да уговорят детайлите. Само след започването на разследване Украйна щяла да получи обещана финансова помощ. Сътрудникът на ЦРУ обаче се оплакал, че началникът му прикрил информацията за тези разговори, а не я е докладвал на Конгреса, както е задължен да го направи по закон.

Демократите в Конгреса реагираха остро на разкритията.

„Ако тези обвинения са истина, то явно готовността на Тръмп да злоупотребява с властта си и да унижава страната ни, не познава граници“, заяви Байдън.

Бившият вицерезидент заяви и че това е „ясна корупция“, като най-малкото, което трябва да се направи сега е незабавно да се публикуват стенограмите от разговорите на Тръмп със Зеленски.

Тръмп отрече да е изнудвал Зеленски и заяви, че разговорите му с него били „прилични“, а информацията за тях в пресата „фейк нюз“.

Същото направи по-късно днес украинският външен министър Вадим Пристайко, цитиран от Ройтерс.

“Знам за какво беше разговорът и мисля, че нямаше натиск - каза той, цитиран от агенцията.  - Този разговор беше дълъг, приятелски и засегна много въпроси, които понякога изискваха сериозни отговори".