На днешния ден преди 111 години сваляме правно-историческите фесове. Това каза проф. Андрей Пантев по повод обявяването на независимостта на 22 септември 1908 г.

"Това са го правили всички балкански страни. Всички са изживели този път. Някой от тях са го защитили с оръжие, ние - с умела дипломатическа способност и вътрешна воля. Проявихме равновесна мъдрост, също като при Съединението. Става почти кротко. Това събитие не влиза в литературата, във фолклора, в изкуството, защото е направено като последен акорд на Апрлиската епопея. Нашите върхове от 1912 г не биха били възможни без него", каза проф. Пантев.

Той определи събитията от войните през 1912-1913 като "залязване при изгрев".

Според него този провал се дължи на "нашата мания за величие, която ни води към крайни решения.

"Това ни лишава от способността да мислим реално. През Балкнската война не можем без Солун, без Одрин, Скопие, Това обединява всички срещу нас", каза проф. Пантев.

Според него самостоятелност днес е, "че си похвален от друг".

"Тогава е било позор, както Никола Петков казва на Георги Димитров - вие сте чужд гражданин", каза проф. Пантев.

Той изтъкна, че на практика независими държави няма. И припомни, че Гърция, която е била член на НАТО, не е позволила на американски самолети да минат през нейна територия към Югославия, докато България го е направила.

"Влизането в НАТО не беше независимо. Трябваше да се проведе някакво допитване. Последното независимо решение дори не е отхвърлянето на комунизма. Това беше верижна реакция", каза проф. Пантев.

Според него последното независимо решение на България е присъединяането към Тристранния пакт, прието в Народното събрание "с викове ура и ръкопляскания, преминаващи към веселие".

"Независимостта не е гаранция за мъдрост. През 1913 г. никой не ни е карал да влезем във война с всичките си балкански съседи", каза проф. Пантев.

Той обясни, че според националния ни идеал България е трябвало да стане най-голямата държава на Балканите, но "никой не поволяваше това".

"От джобовете на Юнкер не тече интелект. Цивилизационния път на България е определен през Средновековието. Това е чудото на нашата история. ЕС е построен по модела на СССР. Винаги ще има втора-трета скорост, това е непреодолимо. Барата в Искър атлантизъм ли е? Не е ли смешно Естония, България да членуват в атлантически съюз", каза още проф. Пантев.

Коментирайки Брекзит той изтъкна, че в Англия винаги е имало скепсис, "те винаги са се смятали различни от континента".

"Все пак демокрацията работи, казват - не искаме, впреки всички евентуални облаги и удобства. Брекзит е първата птичка на едни вътрешни разногласия, които вероятно ще се усетят", каза проф. Пантев.

Той коментира и разследването срещу Руски шпиони у нас.

"Навремето да шпионираш значи да дадеш чертежи на ново оръжие. Ние сме членове на НАТО. Русия го смята за опасен противник. В ЕС с покорство изпълняваме всичко антируско. И изведнъж ще дойде тук руската армия да марширува победоносно. Нещо не и се връзва", каза проф. Пантев.

Според него руските бизнесмени имат пълното право да инвестират тук, след като сме пазарна икономика. 

"Американците да дойдат е патриотично. Руснаците да дойдат е антипатриотично... По-престижно е да се напиеш с водка отколкото с уиски, защото има по-слаб дъх", коментира проф. Пантев.

Според него разделение между фили и фоби има във всички държави, но при нас то е с умопомрачителни размери и това "не говори много хубаво за нашата хилядолетна нация, цивилизация, култура, история".