Бившият премиер Симеон Сакскобургготски коментира пред Нова ТВ конфликта между България и Русия по повод изложбата "Освобождението на България", открита на 9 септември в София от руското посолство.

"Наясно сме какво е било в края на световната война, какви системи е имало, какво е настъпило. Ако за Съветския съюз е било "да се освободим от нацизма", те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Така че тези работи защо да се акцентира върху това, вместо да се гледа на картата размера на страните, отношенията ни с Русия и ние да сме си в блока, в който се намираме. И да не се акцентира постоянно на нещата, които може би някъде да предизвикат някоя искра", каза Сакскобургготски.

Симеон коментира и отбелязването на деня на независимостта.

"Независимостта е нещо относително в световния контекст, страната си има идентичност от векове. Въпросът е да се съобразява човек с действителността и най-вече да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможно за никого, дори за най-великите държави и сили. Въпрос и на хармония", каза Сакскобургготски.

Според него присъствието ни в НАТО също не трябва да се политизира.

"Това е въпрос на една обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото. Ама това не изключва да бъде човек враждебно настроен срещу други. Това не е сериозно, връщаме се към известни грешки", коментира Сакскобургготски.

Бившият премиер каза, че не е виждал дядо си Фердинанд I, който обявява Независимостта на България.

"По стечение на обстоятелствата ние бяхме в Египет, той в Кобург. Майка ми се притесняваше да отидем до Кобург, защото беше близо до ГДР. Но кореспондирахме много официално по някой празник", разказа Сакскобургготски.