Български боксьор почина на мач в Албания. Това беше първоначалната информация за трагичен инцидент станал на ринга в Шкодра. Съобщено беше името на 21-годишния Исус Величков.

По-късно в понеделник обаче историята придоби нов криминален обрат. 

Обявеният за мъртъв в Албания Исус Величков даде интервю пред бТВ, в което потвърди, че в Албания е починал братовчед му Борис Станчов. Той се боксирал с името и боксовия лиценз на Исус в осем мача от 2018 г. насам.

"Той играе от 2018 с моята карта. Каза "няма проблем, треньорът знае", заяви Исус Величков, който разказа, че братовчед му е дошъл у тях преди една година. Двамата боксьори нямат съществена прилика и лесно може да бъдат разпознати. 

Родителите на починали Борис казаха пред bTV, че той много е обичал спорта и е искал да бъде професионален боксьор.

УС на Българския професионален боксов съюз, на което трябва да се изясни цялата ситуация. Все още не е ясно как се е стигнало до смяната на имената и размяната на документите.

Първоначалната версия на трагичната история

Българският боксьор Исус Величков е починал по време на мач в Шкодра, Албания. Това съобщиха от Българския професионален боксов съюз (БПБС), информира бТВ.

21-годишният боксьор е участвал в мач в категория "перо" срещу местния представител Ардит Муря, като в четвъртия рунд е припаднал.

На помощ веднага са се притекли от медицинския екип, успели са да го върнат в съзнание и да го транспортират в близката болница.Там обаче той е починал.

Според албанските медии смъртта на българския боксьор не е причинена от ударите на противника му. Организаторите обаче твърдят, че екипът от линейката не е реагирал достатъчно бързо. Исус Величков има 5 загуби на професионалния ринг в своята категория. Той прави дебюта си през ноември 2018 г.

Българският професионален боксов съюз очаква да получи видеоматериал от събитието, договор за участие на състезателя със съответния местен промоутър, както и резултат от съдебната аутопсия в Албания, за да може да даде последващо становище относно станалото, се казваше в първоначалната реакция от Съюза.

Спортният министър Красен Кралев не пожела да коментира случая преди да е завършило разследването като предположи, че състезателят се е качил на ринга неподготвен.

Кой е починалият

Преди 7 месеца Борис е тренирал в боксов клуб „Шейтан” в Нови Искър, съобщава бТВ. След това е напуснал, за да отиде да се боксира в друг клуб и за друг мениджър. Боксирал се е за пари. Изиграл е осем мача и е записал пет загуби и три победи. Участвал е в така наречените боксови гали, които се играят в чужбина. Там обаче е използвал друга самоличност.

За 21-годишният Борис Станчов от „Дружба” боксът бил всичко - и начин да се препитава, и надежда да постигне успех. Мечтата му е била да стане като Кубрат Пулев, разкрива майка му Симеонка Георгиева пред телевизията.