Бившият червен депутат Георги Кадиев отново е решил да се кандидатира за кмет на София.

Кадиев обяви това си намерение в личния си профил във фейсбук. 

Заявката му е, че ще е ляв кандидат. Такъв до момента липсва, след като БСП, както и АБВ обявиха, че ще подкрепят номинацията на бившия омбудсман Мая Манолова, издигната от инициативен комитет от граждани. Манолова е подкрепена и от дясната ДБГ.

Ето какво обяви Кадиев:

"Скъпи приятели и сподвижници,

След разговори с много от вас реших да приема предизвикателството и да се кандидатирам за кмет на София на предстоящите избори.

За мен изборите не са разговор просто за тротоари и градинки, а политически сблъсък за развитието на София и България. Този сблъсък е между леви, десни и либерални идеи, и те имат нужда от своето представителство и защита.

Винаги съм бил ляв човек, имам лява политическа биография и съм ляв кандидат за кмет. Не възприемам тезата, че в местната политика няма ляво и дясно и няма политика. Напротив, всичко е политика- и общинските данъци, и общинското здравеопазване, и общинското образование, транспорт и строителство. И като ляв кандидат защитавам леви политики и предлагам леви решения.

Много от моите разбирания и идеи са коренно противоположни на идеите на други кандидати за кметове и това ще проличи в кампанията. Вие имате право на по-голям избор на кандидати, платформи и идеи, затова участвам. Няма нищо по-хубаво от конкуренцията на идеи и тя, убеден съм, ще роди най-доброто за града ни.

През следващите дни ще ви запозная подробно с програмата си. Надявам се да направим умна, интелигентна и смислена кампания, като избегнем личните нападки (макар че и през това съм минавал многократно).

СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ ПО-ХУБАВА.

И нека всички работим за това"

Това ще е четвъртият опит на бившия зам.-министър на финансите и общински съветник в София да щурмува "Московска" 33. 

През 2015 г. Кадиев, издигнат от коалиция "Сердика" (АБВ, БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ), взе 5,92 на сто от гласовете. През 2011-а, като кандидат на социалистите, взе 22,77%. През 2009-а също е кандидат на левицата - тогава под името "Коалиция за България".

Преди четири години Кадиев бе изключен от редиците на БСП и впоследствие обяви нов политически проект - "Нормална държава", като през 2017 година съдът отказа да я регистрира.

Любопитното е, че сред съмишлениците на Кадиев в "Нормална държава" при учредяването ѝ са адвокат Никола Вапцаров, който сега е председател на инициативния комитет, издигнал Манолова, както и Войслав Тодоров, който стана общински съветник от коалиция "Сердика" и също е в комитета на Манолова. Заедно с Вапцаров са и в инициативния комитет "Лозенец", който се бори срещу изграждането на небостъргача "Златен век" на "Артекс". После пък се появиха слухове, че Тодоров преговаря с "Демократична България" за място в листите.

С подкрепата на Кадиев Десислава Иванчева стана и районен кмет на "Младост". Сега подсъдимата за подкуп Иванчева също се кандидатира за поста на Йорданка Фандъкова, а подсъдимата заедно с нея Биляна Петрова (бивша зам.-кметица на "Младост") - за кмет на района. Този път двете са подкрепени от Християндемократическа партия на България на Ирина Репуц. За кратко формацията бе част от Реформаторския блок.

А днес стана ясно, че "душманинът" на Иванчева и Петрова - строителният предприемач Александър Ваклин, подал сигнала за искания му подкуп, ще се кандидатира като независим общински съветник.