"Току-що се срещнах с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев и с него ще говорим много за канабис. Трябва да ви кажа, че тази страна има огромен потенциал и се радвам да бъда част от превръщането на Македония в една от първите суперсили в производството на канабис в Европа." 

Горните думи са на легендарния марихуанен магнат Майк Струмейтис, по-известен с прякорите си "Големият Майк" и "Дон Марихуана". Миналата сряда, шокиращо за местните медии, той публикува снимки с премиера Заев, министъра на здравеопазването Венко Филипче и един от районните кметове на Скопие - Саша Богданович, съобщава BalknaInsight.

Снимките бяха изненада, защото никой в Македония не е очаквал такова посещение, а правителствената информационна служба е държала срещата в тайна до последно. Отгоре на всичко, за медиите винаги е тръпка да снимат премиер и Instagram плейбой заедно. Струмейтис е попкултурна звезда, собственик на една от най-големите плантации за производство на легална марихуана в света. Много от публикациите му включват снимки, на които е заобиколен от оскъдно облечени жени, частни джетове и растения с марихуана или - най-често - комбинация от трите. 

От друга страна обаче, срещата не е случайна. През 2016 г. Северна Македония стана една от първите страни в света, които производството на марихуана за медицински цели чрез промени в съществуващия Закон за контрол на опиодните лекарства и психотропните вещества. В аптеките в западната ни съседка може да се закупи свободно и без рецепта масло от канабис, така наречения канабидиол. Откакто на власт е либералният Заев, страната се надява да се докопа до дял от световните продажби на марихуана, които през 2018 г. надхвърлят $13 милиарда. Според консервативните оценки за отрасъла, очакванията са това число да стигне сумата от $44 млрд. 

Зоран Заев и канабисовата революция

Въпреки изпълнения си с противоречия мандат, сложната геополитическа обстановка и трудностите, които среща страната по пътя си към ЕС, македонският премиер Зоран Заев се оказа и сериозен визионер по отношение на изграждането на новия икономически отрасъл. 

Социалдемократът, който дойде на власт година след приемането на законовите облекчения, е един от гласовитете привърженици на идеята за разширяването на законодателството за отглеждането на марихуана в страната и призовава предприемачите да се включат в този потенциално доходоносен бизнес. В момента в Македония все още липсва възможност за износ на произведеното, но е очевидно, че не само Заев, а и най-важните министри в правителствтото му са готови да променят това. 

"Очакваме, че индустрията за производство на канабис ще успее да генерира минимум около един процент от националния ни износ", коментира пред Ройтерс Венко Филипче, македонският здравен министър.

За една от най-бедните страни в Европа, чиито най-големи пера в БВП са земеделието - 8% и износът - 10%, този процент изглежда като сериозен шанс за допълнтелни доходи и заемане на ниша, която в никакъв случай няма да се смалява през следващите години. 

До момента, страната е издала лицензи за производство на над 20 компании, 15 все още чакат одобрение. Очакванията са, че в момента, в който Македония приеме закона, който ще регулира възможноститте за износ, броят на заинтересованите компании ще надхвърли 50. 

Дали думите на Струмейтис за новата канабисова суперсила за преувеличени, всъщност няма особено значение. Дори да не успее да се пребори с първенците по производство и достъп до свободен пазар като Великобритания, Гърция, Тайланд и няколко американски щата, малката и растяща македонска икономика е напът да се възползва от възможността. 

Очевидно е и че властите не смятат да пречат на предприемачите.

Производството

"Единствената насока, която получаваме от правителството, е колко висока трябва да бъде оградата, всичко останало трябва да измислим сами", свиделства Горан Андрески, бивш машинен инженер, който е купил зема и в момента търси начини да оптимизира производството си. 

Оградата, за която Горан говори е едно от малкото изисквания, които македонските власти имат към новите предприемачи - плаатациите да бъдат оградени от всички страни с четириметрови огради, покрити с камери, както и физическа охрана, която да наблюдава обектите. Растенията да са на закрито - или в зали, или в оранжерии. 

Според правителството това е достатъчно, за да не се спира и без това сложният процес по производството. 

"Индустрията е сложна, специфична и крие много малки тайни. Въпреки това за страната е добре да инвестира в производството, защото тук ресурсите са доста по-евтини, отколкото в други страни", категоричен е пред Ройтерс Сашо Стефановски, главен изпълнителен директор на NYSK - един от най-големите инвеститори на зараждащия се пазар. 

Как е в България?

За разлика от Северна Македония, България е част от Европейския съюз и първото нещо, което идва на ум е дали отглеждането на канабис за медицински цели не е забранено на територията на целият блок. Отоговорът на този въпрос е не. Отглеждането и използването на канабис за тези цели не е от материите, които са регулирани. На страните-членки е дадена възможност самостоятелно да определят политиката си по този въпрос. 

Единствената нормативна рамка, създадена от ЕС, беше приета на 13 февруари тази година. Резолюцията призовава за ясно дефинирана правна рамка при използването на канабис в медицината и практическо разграничаване от всякакви други начини на употреба. Към момента някои страни позволят само регистрацията на лекарства, съдържащи вещества, извлечени от канабиса, други допускат и отглеждането и преработката на марихуаната.

Резолюцията посочва, че  една ясна и стабилна правна рамка ще има положително влияние върху качеството и точното етикетиране на лекарствата и ще гарантира безопасен достъп на пациентите. Това би довело и до ограничаване на пазара на черно и установяване на надзор върху пунктовете за продажба.

Евродепутатите също така подчертават, че стриктната превенция на пристрастяването сред малолетни и непълнолетни лица и на уязвими групи трябва да бъде част от всяка бъдеща нормативна уредба.

Специално в България отглеждането на канабис на територията на страната е забранено.  Според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), марихуана/канабис/коноп е вещество от Списък I - "Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина". 

Коноп със съдържание на тетрохидроканабинол (основното активно и "напушващо" вещество в марихуаната) под 0,2 тегловни процента може да се произвежда след специално разрешение от министъра на земеделието, храните и горите (чл. 29 от ЗКНВП). Той обаче е употребим само за индустриални цели. 

В добавка чл. 73, ал. 1 от същия закон създава възможност да се произвежда и марихуана с високо съдържание на активни вещества, но само със специално разрешение и само за "медицински, научни и лабораторни изследвания, за образователни цели, както и за поддържане работното състояние на служебните кучета, разкриващи наркотични вещества". Нито една от тези цели не допуска производството на медицински продукти.

От гледна точка на икономическите ползи нещата изглеждат ясни. Или България ще "прогледне" и ще се възползва от възможностите на бъдещия пазар, или ще гледа отстрани, докато наши съседки създават цели екосистеми от предприятия готови да вземат печалбата.