Мама и тате ми разказваха, че когато съм бил бебе в количка, веднъж в Кюстендил една млада певица ме щипнала по бузата, защото явно съм и се сторил много сладък...

Това била съвсем младата и започваща кариерата си Маргарита Хранова.

А днес научихме*, че на Маргарита Хранова са отказали така наречената "пожизнена парична награда за заслуги към нацията".

Мога да ви напомня за какво бе приета тази "пожизнена парична награда".

Преди време се оказа, че в пожар са изгорели архивите на така наречената "Концертна дирекция" - държавна агенция - монополист в организирането на ВСИЧКИ концерти в България по времето на социализма.

Тогава мнозина "естрадни" звезди се сетиха да проверят дали в този пожар не са заминали техните социални осигуровки, данъци и така нататък - всичко, което са им удържали за огромните количества концерти по онова време.

Оказа се, че опасенията им са основателни - страшно много звезди от онова време се оказаха без право на пенсия.

Дали техните удръжки са заминали с този пожар, или той е повода за извинение от страна на държавата - това е съвсем друга тема.

Но в един момент Лили Иванова, по спомени, получи пенсия от 105 лева.

Казусът гръмна, след като певецът Борис Годжунов се оказа в болница, без пари да се лекува - с пенсия около 100 лева.

Тогава, на фона на набиращия сили скандал държавата в лицето на тогавашния министър на културата Рашидов реши да създаде въпросната "пожизнена парична награда за заслуги към нацията".

Сума в размер на 700 лева, която се дава на различни заслужили хора, останали без пенсии.

При това не вследствие на факта, че не са плащали каквото трябва, а вследствие на факта, че след промените системата драстично се е променила.

И днес научихме, че на Маргарита Хранова е била отказана подобна "привилегия".

По - интересното е, че комисията дори не е отговорила на певицата.

Защо ли - защото по правилник не била длъжна да го прави.

Сега да кажа - в тази комисия, избрана вероятно от клетото културно министерство, има 15 членове.

Които ние не знаем.

„Маргарита Хранова не попада сред тези наградени творци. Реално работата на тази комисия е да отдели в този момент онези имена, които действително са направили така, че секторът, в който са представени, да имат реална заслуга за неговата промяна”, каза Елинка Михайлова, директор на дирекция в Министерство на културата.

Сега няма как да не попитам няколко неща:

1. Как точно и с какви мотиви комисията определи, че Маргарита Хранова не е имала "реални заслуги за промяна на сектора, в който е представена". Любопитно ми е в секторът "популярна музика" дали има някой, който да не знае песен на Маргарита Хранова и дали младите певци у нас не пеят нейната "Устрем" или песента "Оставаме" от "Оркестър без име" като задължителни в репертоара си?

2. Как гласува тази комисия и защо не е длъжна да отговаря на творците, кандидатстващи за въпросната пожизнена парична награда? Дори и по времето на сталинския комунизъм са отговаряли, макар и "прибрахме го за справка".

3. Коя точно е Елинка Михайлова**, директор на дирекция "Сценични изкуства" към МК и с кое точно сценично изкуство е свързана кариерата и? (хоров диригент, приемам бележките на коментиращите отдолу, тук не съм съвсем прав - Б.А.)

4. Онова, което имаме като министър - господин Банов - наясно ли е с тази комисия и нейните решения? И застава ли зад нея? Или пред нея? Или отстрани? Изобщо, имаме ли министър на културата?

Питам тези въпроси и знам, че няма да получа отговор.

Знам, че и аз съм в същата хипотеза - чака ме социална пенсия след време, но, слава Богу, дори не попадам в хипотезата да кандидатствам, защото определено нямам никакви специални заслуги към родното изкуство и култура.

Обаче няма как да не попитам, при това съвсем сериозно - ако се отнасяме така към емблематичните фигури от нашата най-нова история, какво точно да очакваме от бъдещето?

Или гузно ще преглътнем истории като онази на поета Христо Фотев, който си отиде от тоя свят, осъден за 100 лева от БТК.

Години по - късно се запознах с Маргарита Хранова. Работех като аранжор в едно риалити, което се правеше от един телевизионен водещ и продуцент, който скоро ще обяви своята политическа партия.

Не помня дали й казах, че някога ме е щипнала по бузата.

Но съм сигурен, че тогава, в началото на 70 -те години в Кюстендил това ме е орисало да стана музикант.

И накрая нещо важно!!!

БАНОВ!!!!

ОСТАВКА КОГА????

---

Бел. ред.: * Коментарът на Венци Мицов е писан вчера. Препечатваме го с позволение на автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

** Михайлова е завършила хорово дирижиране в НМА (тогава БДК). Има доста години стаж като хоров диригент, била е и председател на хоровия съюз.