Проф. Никола Георгиев си отиде на 82 години.

"Неговата последна заръка е изпращането му да стане в най-тесен семеен кръг. Моля за разбиране и тишина", написа съпругата му във фейсбук, цитирана от БТА. 

Той беше един от най-големите съвременни интелектуалци. Преподавател по Теория на литературата повече от 45 години в Софийския университет "Климент Охридски".

Роден е на 24 ноември 1937 г. в Казанлък. Завършва гимназия в София и Българска филология в Софийския държавен университет. През 1972 г. защитава дисертация на тема "Лириката. Развой на понятието. Същност".

Става доктор на филологическите науки с дисертация на тема "Цитиращият човек в художествената литература" (1995), професор по теория на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии (1991 - 1995). Лектор по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания.

Чете лекции по Обща теория на литературата и културата, поетика, реторика, анализ на литературното произведение, стихознание, фолклор, руска литература, литературознанието на XX век. Въвежда нови тенденции и подходи в интерпретацията на отделните творби. Изследвания на проф. Никола Георгиев са публикувани в множество чуждестранни издания - на немски, полски, словашки, чешки, сърбо-хърватски език.

Доктор хонорис кауза на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Носител на Хердерова награда за литература (2000) и на Националната награда за литературна критика "Иван Радославов и Иван Мешеков".

Блестящ ум, учен новатор, ексцентрик, вдъхновение за поколения филолози, проф. Никола Георгиев е наричан от студентите си "Бога, Господа, Малкия Аристотел". 

"Тих, уж ненатрапчив човек, проф. Георгиев изпълваше със себе си всяка аудитория. На неговите лекции цареше тишина, непостижима за останалите", написа Силвия Недкова в "Площад Славейков" за забележителния учен и интелектуалец.

"Той не се подчини на теченията в злободневния живот. Не излезе извън дълбокото мислене, за да задоволи ламтеж за бърза слава. Не стана – подобно на мнозина свои колеги – знаме на някаква кауза. Затова активистите от целия политически спектър го неглижираха. Проф. Никола Георгиев беше последният аристократ на духа у нас", добавя тя..

"Тръгнал си е проф. Никола Георгиев. Поклон пред духа и мислите му. Обедняваме духовно", написа журналистът Нери Терзиева.

"Един от най-големите познавачи на литературата и културата, ерудит и интелектуалец, проф. Никола Георгиев си е отишъл. Нека почетем един от великите умове на България. Поклон" , реагира издателят Светлозар Желев.

"Отишъл си е професор Никола Георгиев, може би най-важният за моето поколение преподавател в Университета, човекът, чиито лекции не пропускахме, въпреки че бяхме разпределени при друг в тази специалност. Няма да забравя как крачеше из аулата, перипатетични лекции, как говореше, гласът и паузите, и колко респект и боязън към него съм имал, сме имали. И ще имаме. Памет и благодарност!", написа писателят Георги Господинов.