Президентът на САЩ Доналд Тръмп изненадващо се появи за кратко на световната среща на ООН за климата в понеделник, предаде Франс прес, съобщава БТА..

Тръмп, който не говори от трибуната, седна за няколко минути в залата, където изслуша, а след това и аплодира, речта на индийския премиер Нарендра Моди.

Шейсетина световни лидери участват в срещата в Ню Йорк за "спешната ситуация с климата", която има за цел да даде нов импулс на Парижкото споразумение - международния договор за ограничаване на глобалното затопляне, от който Съединените щати се оттеглиха "с гръм и трясък" малко след встъпването в длъжност на сегашния си президент.

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се заяде с Тръмп след неочакваната поява на американския президент на срещата за климата.

"Благодаря ви, че сте тук, г-н президент. . . Надявам се, че нашите дискусии тук ще ви бъдат полезни, когато формулирате вашата политика за климата", каза саркастично американският милиардер и медиен магнат, който активно призовава Съединените щати да се борят с проблема с климатичните промени.

Тръмп, който често изразява скептицизъм по въпроса, не бе предвидено да присъства на срещата на върха на ООН за климата. Той обаче се появи, като изслуша две кратки речи, но си тръгна преди Блумбърг да излезе на трибуната.

Макрон поиска страните да отделят повече средства за Зеления фонд

Френският президент Еманюел Макрон призова за международни усилия по въпроса за климата, предаде Асошиейтед прес.

Необходимо е страните да включват съображенията за климатичните промени в своите търговски и финансови политики, подчерта Макрон на световната среща на ООН за климата. Той призова държавите да не внасят стоки, които увеличават въглеродните емисии, и да не финансират замърсяващи предприятия в чужбина.

Макрон прикани страните и да отделят повече средства за Зеления фонд за климата, който помага на по-бедните държави да се приспособяват към климатичните промени.

Франция, Великобритания, Германия, Норвегия, Дания и Швеция наскоро удвоиха своите обещания, отбелязва АП.

"Сега сме на 7 милиарда долара", каза Макрон и допълни, че "целта е 10 милиарда долара, за да бъде компенсирано оттеглянето на Съединените щати" от Парижкото споразумение за климата. След това, под аплодисментите на присъстващите лидери, френският президент призова САЩ да помислят дали и те да не дадат пари.

Меркел се видя в кулоарите с Грета Тунберг

Германската канцлерка Ангела Меркел се срещна днес с младата екоактивистка Грета Тунберг в кулоарите на срещата на върха на ООН за климата, предаде ДПА.
Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт публикува в Туитър снимка на Меркел и Тунберг.

Двете са разговаряли преди да произнесат речите си на срещата за климата

Румен Радев: Надига се огромна енергия сред младите хора за климата

Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации. Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от неговия прессекретариат.

Българският държавен глава ръководи делегацията и представя страната ни на форума.

Президентът подчерта, че исканията на младежите за промени са свързани с тяхното желание да живеят в свят, в който бъдещето им е застрашено от огромното индустриално замърсяване, изчезване на биоразнообразието, от риска цели държави да изчезнат от глобалното затопляне и повишаване на нивото на световния океан.

"Нуждаем се от действия, заяви президентът и посочи, че днешната среща на най-високо равнище е била насочена именно към активния подход. Румен Радев допълни, че България дава своя принос - страната ни е една от държавите в ЕС, които изпълняват поетите ангажименти.

Президентът отново настоя страната ни да предприеме стратегически подход по отношение на въгледобивната си индустрия.

"Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход. Това ще гарантира бъдеще на хората и ще осигури целенасочени инвестиции и трансформиране на тези региони, посочи държавният глава.

Румен Радев подчерта още, че в момента България получава автономност от въгледобивната индустрия, защото и суровините, и технологиите, и мощностите са наши. Същевременно е ясно, че ще продължава тенденцията за условия за намаляване на емисиите, затова трябва да гледаме стратегически, призова президентът.