4 страни от ЕС постигнаха днес предварително споразумение за въвеждане на система за автоматично разпределение на мигрантите, пристигащи в Малта или в Италия, предаде АФП.

Договорката бе постигната на минисреща в Малта между вътрешните министри на страната домакин, Италия, Франция и Германия с участието на финландското председателство на Съюза. Там бе и еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Текстът на проекта, наречен „Основа за споразумение“, не бе представен в подробности. Той ще бъде внесен за одобрение от всички членки на ЕС по време на Съвет „Вътрешни работи“, който ще се проведе в Люксембург на 8 октомври.

Часове преди срещата Димитрис Аврамопулос заяви, че Европа трябва да е на първа линия в управлението на миграционната криза редом с Италия, Гърция, Малта, Испания и Кипър.

Фокус на днешната среща бе Централното Средиземноморие. Аврамопулос обаче припомни, че подобни ситуации, свързани с мигранти, съществуват и в други части на Средиземно море.

Редица експерти и евродепутати се опасяват, че едно решение за разпределяне на мигрантите, засягащо само спасените в Централното Средиземноморие, може да бъде възприето като несправедливо от други страни. Става дума за държави от ЕС, в които също пристигат мигранти, но които се намират на двата други миграционни пътя - Испания и Гърция, или тоест Западното и Източното Средиземноморие. От началото на годината само 13 на сто от 67 000-те незаконни мигранти, дошли в Европа през Средиземно море, са пристигнали в Малта и Италия. 57 процента са пристигнали в Гърция, а 29 - в Испания.

ЕС: Либия не е сигурна държава

Еврокомисията призова за пореден път спешно да бъде утвърден общ за ЕС списък на държавите извън Съюза, където връщането на мигранти не създава заплаха за тяхната сигурност. Засега страните членки на ЕС сами преценяват кои чужди държави са „сигурни“, изтъкна говорител на ЕК. И допълни, че според преценката на Брюксел Либия не е такава държава.