Българският туризъм ще загуби около 100 млн. лева от фалита на британската туроператорска фирма “Томас Кук”, а непосредствените загуби за бранша ще бъдат близо €36 млн, смята един от водещите експерти у нас в сектора.

“Сумарно около 100 млн лева ще бъде щетата за българския туризъм”, каза тази сутрин в интервю за БН, председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

“Томас Кук”, която обяви фалит вчера, след като не успя да си осигури спасително кредитирани, прекрати своята дейност и следователно престава да плаща на хотелиерите. Те ще станат кредитори на компанията в процедурата по несъстоятелност.

У нас ще бъдат засегнати 58 хотела, като загубите им ще бъдат от  над 1 милион лева, до няколко хиляди лева, каза Драганов. Собствениците им, които са теглили кредити, за да изпълнят заявките на “Томас Кук”, сега ще трябва да преговарят с банките за преструктуриране на дълговете си, отбеляза той.

В България засегнати от фалита на фирмата в момента са над 2400 британски туристи. Връщането им у дома би трябвало да поеме гаранционен фонд, в който британските туроператори внасят 10 на сто от приходите си.

Министерството на туризма свиква днес спешна среща заради фалита на ''Томас Кук'', предаде телевизия "България он еър". Очаква се да участват представители на британското посолство, туроператори и хотелиери.

Според посолството на Великобритания, у нас в момента има около 2500 туристи, които са пристигнали с "Томас Кук", предаде телевизията.

Все още не се знае колко български туристи, клиенти на компанията, са в чужбина. 

Авиокомпанията на "Томас Кук"  държи повече от половината от полетите към летищата в Бургас и във Варна.