Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин получи подкрепа за своята стратегия за Брекзит, отблъсквайки предизвикателство от свои съпартийци, които искаха той незабавно да подкрепи оставане на Великобритания в Европейския съюз преди евентуални избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Гласуването на годишната конференция на лейбъристите в град Брайтън беше поредният изблик на разногласие заради подхода на Корбин към Брекзит.
Председателката на конференцията заяви, че опитът да бъде принуден Корбин да промени подхода си към Брекзит се е провалил. Изявлението беше посрещнато с недоволни викове от подкрепящите ЕС членове на партията и с одобрителни възгласи от привържениците на Корбин.
Лейбъристката партия подкрепи позицията на своя лидер първо да се опита да спечели избори, да предоговори споразумението за Брекзит и после да свика специална конференция, на която да бъде определена позицията на партията - за излизане на Великобритания от ЕС със сделка или за оставане - при втори референдум.
Лейбъристите, подобно на управляващите консерватори, се мъчат да постигнат съгласие за стратегията за Брекзит.
Корбин, който е ляв критик на ЕС, е подложен на натиск от свои съпартийци и дори от някои хора от близкото му обкръжение недвусмислено да подкрепи оставане в общността, а техният бунт наложи гласуване, на което да се избере между двете възможности.
Министър-председателят Борис Джонсън настоява, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври.