САЩ може да направят на Турция ново предложение за доставката на ракетните системи „Пейтриът“ и изтребителите от пето поколение Ф-35, предава TACC, цитирайки доклад на турския телевизионен канал "Хабер тюрк", който се позовава на свои източници.
Според информацията Вашингтон и Анкара се готвят да подпишат споразумение за свободна търговия. Съгласно това споразумение на Турция ще бъде направено ново предложение за доставката на системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и Ф-35, а митата за алуминий и стомана ще бъдат намалени.

Изтребител F-35.

Няколко години подред Анкара се опитваше да води преговори с Вашингтон за доставката на „Пейтриът“, но САЩ отказаха сделката, което тласна Турция към покупката на зенитно-ракетните системи С-400 от Русия.
През септември 2017 г. Руската федерация обяви сключването на договор с Турция за доставка на С-400 на стойност 2,5 милиарда долара. Анкара ще получи два дивизиона от тези ракети. Договорът предполага частичен трансфер на производствени технологии на турската страна. Първите доставки започнаха на 12 юли т.г.
САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли говорител на Белия дом в писмено изявление подчерта, че решението на републиката да придобие руската система прави невъзможно оставането на страната в програмата за американските изтребители F-35 от пето поколение, предаде агенция "Фокус".