Американската компания „Старбъкс“ спечели съдебна битка срещу ЕС, докато италианският автомобилен гигант „Фиат“ загуби.

Еврокомисията иска да принуди двете компании да върнат сумите от неправомерно дадените им данъчни облекчения съответно в Холандия и Люксембург. Така „Старбъкс“ и „Фиат“ бяха санкционирани преди четири години. Те и двете засегнати държави обжалваха решението на Комисията пред Общия съд на ЕС.

Брюксел глоби двете компании с по около  30 милиона евро. Те бяха първите от редица многонационални групи, попаднали под прицела на европейската изпълнителна власт, заради това че са били облагодетелствани от прекалено щедра данъчна схема.

Холандският държавен секретар по финансите Мено Снел приветства решението на Общия съд на ЕС.

Люксембургското правителство бе по-сдържано и обяви, че ще анализира решението напълно подобаващо, "като си запазва всички права".

И двата случая са част от кампанията на еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер срещу мутинационални компании, засегнала дори гигантите „Епъл“ за помощи в Ирландия и „Амазон“ за помощи в Люксембург.

Съдебните решения показват, че Общият съд на ЕС – вторият най-висш съд в Европа, като цяло подкрепя методологията на Еврокомисията в борбата срещу укриването на данъци, отбелязва Ройтерс. Но с уговорката, че ЕК трябва да си „напише домашното“ както трябва. Защото в случая със „Старбъкс“ европейският орган за прилагане на данъчните правила не е успял да докаже, че веригата се е облагодетелствала неправомерно от облекченията в Холандия.

Все пак решенията се приемат като лоша поличба за „Епъл“. Американският гигант се бори срещу постановлението да върне на Ирландия рекордните 13 милиарда недовнесени евро.

Еврокомисарката Маргрете Вестагер разпространи изявление във връзка с днешните решения на Общия съд.

“Всички компании – и големи, и малки, трябва да плащат своя справедлив данъчен дял. Ако страните членки предоставят на многонационални компании данъчни облекчения, които не са достъпни за техни конкуренти, това нанася щети на честната конкуренция в ЕС. Това лишава хазната и данъкоплатците в Съюза от много необходимите средства за борба с климатичните промени, изграждане на инфраструктура и инвестиции в иновации“, изтъква Вестагер.