Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне страната, веднага след като австралийските власти му издадат документи за пътуване, съобщи днес Главна прокуратура.

Нейната говорителка Румяна Арнаудова каза, че в закона няма срок, в който Върховният касационен съд да се произнесе по вчерашното искане на главния прокурор Сотир Цацаров делото за предсрочното оснобождаване на австралиеца да бъде възобновено.

Ако ВКС отмени определението на Софийскя апелативен съд за предсрочното освобождаване на Полфрийман, а той междувременно е напуснал страната, България ще иска екстрадицията му, за да доизтърпи той наказанието си, чието изтърпяване САС прекрати близо седем години предсрочно.

Цацаров поиска възобновяването на делото в отговор на жалба от родителите на Андрей Монов, за чието убийство Полфрийман беше осъден. Той се намира в затворен център за нелегално пребиваващи у нас в очакване австралийските власти да му издадат документи за пътуване.

Междувременно адвокатът му Калин Ангелов каза пред бТВ, че изобщо не е изненадан от жалбата на прокуратурата. 

Той подчерта, че решението на съда за освобождаване на неговия клиент, лежал 12 години от 20-годишната си присъда за убийството на Андрей Монов, е 8 страници, и "детайлно изследва много въпроси".

Адвокатът заяви, че Полфрийман е получил характеристика лично от Красимир Кънев, а не от Българския хелзинкски комитет, както и от други лица.

"Българският хелзинкски комитет не е нито основният, нито най-важният въпрос там", отбеляза Ангелов.

Според прокуратурата това е проблем, защото БХК са платили и такса за регистрация на сдружение в полза на Полфрийман. Друга теза е, че двама от съдиите трябвало да си направят отвод, тъй като единият е награждаван от БХК, а друг е участвал в съставянето на техен годишен доклад.

"Това е абсурд. Аз толкова прокурори знам, които са участвали в конференция на БХК, че те не трябва да се явяват въобще в дела", отбеляза Ангелов.

И каза, че знае много дела, в които се излиза предсрочно и по-рано, включително при "по-брутални убийства". Адвокатът повтори тезата си, че по негово мнение Полфрийман е действал при неизбежна отбрана, защитавайки гонен от убития и негови приятели човек. На възраженията на бащата на Монов, че синът му не е имал бели маратонки, видни на снимката, Ангелов отбеляза, че същото лице носи якето, което е идентифицирано като това на жертвата по-късно.

Преди него в студиото на бТВ беше съдия Емил Дечев от управителния съвет на Съюза на съдиите. Той отбеляза, че трима съдии единодушно са решили предсрочното освобождаване на Полфрийман.

И адресира част от критиките на главната прокуратура, например тезата, че съдът се е произнесъл с определение, а не решение.

"Над 90% от всички тези дела приключват с определение. Не е в разрез със закона. Ако Цацаров иска да е решение, а не определение, той трябва да поиска всички 95% определения във всички апелативни съдилища по всички подобни дела", отбеляза Дечев.

Арнаудова повтори пред Нова телевизия тезата, че формата на произнасяне - определение, не е допустимо и затова Цацаров е сезирал ВКС.