"Обсъждането и обоснованата критика на съдебни актове са не само допустими, но и желани в едно демократично общество. От друга страна личните нападки и заплахи към съдията или съдебния състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими.

Именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от призваната по закон да стори това институция - Висшия съдебен съвет..."

Това пишат в свое открито писмо от Съюза на съдиите в България (ССБ) до съдийската колегия на Висшия съдбен съвет.

Както Клуб Z писа, заради постановеното решение по делото на Джок Полфрийман (от състав с председател Калин Капакчиев - председател на ССБ и отявлен критик на прокуратурата, б.р.), съдът стана обект на нападки, а по сигнал на ВМРО Съдийската колегия мълниеносно се задейства и ... даде съдебния състав на Инскпектората с подозрение за нарушение на етичния кодекс.

След като лично Сотир Цацаров и "здравите сили" прегърнаха казуса с Полфрийман, и главният прокурор намери сложни взаимовръзки с Българския хелзински комитет, ето какво още пишат съдиите до колегията, която уж би трябвало да отстоява независимостта им:

"... Съгласно... Закона за съдебнта власт... Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта й, определя състава и организацията на работата на съдилищата... без да се намесва в нейното осъществяване.

С публикуваната на 24.09.2019 г. „Позиция на Съдийската колегия на ВСС" във връзка с постъпил „сигнал” от една политическа партия и изказвания на представители на други политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, Вие не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство."

И още:

"Вместо това българският съдия получава от Вас ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване."

Ето и пълният текст на писмото:

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

 

Дами и господа,

 

С настоящото Ви уведомяваме, че съгласно чл.16, ал.1 от ЗСВ (текстът на закона може да бъде намерен и на интернет страницата на ВСС) Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта й, определя състава и организацията на работата на съдилищата, прокуратурите и следствените органи и обезпечава финансово и технически тяхната дейност, без да се намесва в нейното осъществяване.

С публикуваната на 24.09.2019 г. „Позиция на Съдийската колегия на ВСС” във връзка с постъпил „сигнал” от една политическа партия и изказвания на представители на други политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, Вие не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство.

По този начин Вие рушите основни устои на правовата държава - върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.

Напомняме Ви, че решението по всяко дело се постановява въз основа на закона и събраните по съответния процесуален ред доказателства. В тази връзка недопустимо е точно членовете на Висшия съдебен съвет, предвид горепосочената разпоредба на ЗСВ, да „споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта” относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани, групи от граждани или политически партии.

Редът за оспорване и отмяна на съдебни актове е точно и ясно посочен в закона. Обсъждането и обоснованата критика на съдебни актове са не само допустими, но и желани в едно демократично общество. От друга страна личните нападки и заплахи към съдията или съдебния състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими.

Именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от призваната по закон да стори това институция - Висшия съдебен съвет, тъй като само по този начин се утвърждава върховенството на закона и независимостта на съда.

В този смисъл и дух са и приетите от самите Вас Стандарти за независимостта на съдебната власт (решение на СК на ВСС по протокол №31 от 23.10.2018 г.). Вместо това българският съдия получава от Вас ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване.

Гореописаните Ви действия са в разрез с всички общоприети в световен мащаб основни принципи на една демократична правова държава с установено върховенство на закона и разделение на властите, като в същото време представляват и грубо неизпълнение на служебните Ви задължения. Считаме, че ако изпълнението на тези служебни задължения е непосилно за Вас, разпоредбата на чл.27, ал.1 ЗСВ вр.чл.130, ал.8, т.1 от КРБ (т.е. - предсрочно освобождаване, б.р.) дава възможност за достоен изход.

ЗА УС НА СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

СЪДИЯ КРАСИМИР МАЗГАЛОВ

СЪДИЯ ЕМИЛ ДЕЧЕВ

СЪДИЯ ЙОРДАН ДАМАСКИНОВ

СЪДИЯ ДАНИЕЛА МАВРОДИЕВА

СЪДИЯ ВЕРОНИКА БОЗОВА

СЪДИЯ ПЕТКО ПЕТКОВ

25.09.2019