Руският президент Владимир Путин е изпратил на 19 септември до столиците на няколко десетки страни, включително всички членки на НАТО, послание, в което предлага мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа и други региони, пише "Комерсант".
Вестникът се позовава на пожелал анонимност дипломат от страна, членуваща в Северноатлантическия съюз. Русия и по-рано е предлагала на НАТО подобни договорености, но алиансът не прояви интерес, припомня той.
Допитване на изданието показало, че Кремъл е изпратил аналогични послания и на редица държави извън НАТО, например на Китай. Писма са получили също върховният външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според събеседник на "Комерсант" в една от страните-получателки НАТО не разглеждат сериозно предложението на Москва, защото смятат, че Русия вече е разположила такива ракети на своя територия. Посланието на Путин обаче сочи, че Москва е готова да докаже правотата си с дела, заявява всекидневникът.

"Бих желал да отбележа, че осъществяването на подобна схема (мораториум, бел. на изданието) ще изисква допълнителни мерки за проверка, особено при положение че на територията на Европа вече са разположени пускови установки за ракети със среден обсег. Готови сме да обсъдим съответните технически аспекти", се казва в документа, цитиран в материала.

След подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) и до началото на 2000-те години Русия и САЩ провеждаха взаимни инспекции, за да се убедят, че забранените ракети се унищожават, а нови не се произвеждат и не се разполагат. Оттогава обаче не е имало инспекции в рамките на договора, при все че периодично са били свиквани заседания на специалната консултативна комисия.

По-рано тази година Вашингтон и Москва спряха да изпълняват ангажиментите си по договора, сключен в края на 1987 г. между СССР и САЩ. Двете страни неведнъж си отправяха взаимни обвинения, че нарушават споразумението.
От писмото на Путин става ясно, че Русия е готова да договаря със страните от НАТО мерки за проверка дори без ДРСМО, подчертава вестникът.
Още преди година, щом се разбра, че ДРСМО скоро ще се разпадне, Москва предложи на Вашингтон да се подпише на най-високо равнище съвместно изявление за недопускане на ядрена война и укрепване на стратегическата стабилност. Проектодокументът беше предаден на Вашингтон още през октомври 2018 г. В него се посочваше, че в "ядрена война не може да има победители и тя никога не бива да започва". Подобни изявления е имало и по време на Студената война, при управлението на Леонид Брежнев в СССР. САЩ и до днес не са отговорили на инициативата на Москва. Вашингтон и съюзниците му засега не са дали отговор и на новото послание на руския президент, отбелязва "Комерсант", цитиран от БТА.