Случаят с предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман доведе до поредната инициатива за промяна на законодателството заради конкретен казус.

Върховният касационен съд (ВКС) пък ще разпредели публично делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман, за което бе сезиран от главния прокурор, потвърдиха от пресслужбата на ВКС при запитване от Клуб Z. Това вероятно ще стане днес или най-късно утре, тъй като се чака самото дело да пристигне от СГС.

Както е известно, вчера главният прокурор Сотир Цацаров поиска Върховният касационен съд да възобнови производството, по което австралиецът бе пуснат предсрочно от затвора. Според обвинението, Софийският апелативен съд (САС), който пусна Полфрийман, е трябвало да се произнесе с "решение", а не с "определение". Тази теза е застъпил бившият главен прокурор Никола Филчев, като тя бе възприета от сегашното ръководство на прокуратурата.

Тълкуването е, че определението не може да бъде атакувано по линия на възобновяването, защото не касае самостоятелно дело, при което са внесени нови доказателства и пр. и е акт, подчинен на основния, т.е. присъдата. За прокуратурата обаче по същество произнасянето на САС е решение.

Този правен казус предизвика днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов да обяви старта на дебат за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, така че предсрочни освобождавания да могат да бъдат контролирани на по-горна инстанция. Макар сам да посочи, че е убеден в това, че този вид дела се трябва да решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо.

Според Кирилов парламентът трябва изрично да определи вида на акта и да допусне по-висок инстанционен контрол на тяхното съдържание.

"Прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на това производство, макар да съм убеден в това, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Тук се иска възобновяване, а не касационно обжалване. Но този въпрос и този дебат явно сочи на необходимостта да коментираме изменения на НПК относно статута на тези актове", посочи Кирилов в кулоарите на парламента.

Сега съдебната практика по такъв вид дела показва произнасяне с "определение". До момента не е имало нито едно възобновяване на производство за предсрочно прекратяване.

Тази сутрин пък говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова обяви, че Джок Полфрийман в момента е свободен гражданин и може да напусне страната, веднага след като австралийските власти му издадат документи за пътуване. Малко по-късно днес Кирилов ще се срещне с консула на Австралия у нас.