Парламентът почти отмени съкратеното производство при тежки престъпления, което да води до по-леки наказания ако извършителят признае вина.

Депутатите приеха на първо четене три законопроекта за промени в НПК - на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля", които предлагат да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие при направени самопризнания от подсъдимия, ако делото е за умишлено убийство или тежка телесна повреда.

Бяха приети обаче и промени на ГЕРБ в НК, според които съкратеното производство остава, но съдът не е задължен да намали присъдата, както е сега, а да има право на преценка. От ГЕРБ предлагат и наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Първите три предложения бяха подкрепени и от ГЕРБ с мотива, че промени в ограничаването на прилагането на съкратеното съдебно следствие задължително трябва да има. По кой начин ще се случи това обаче, все още не е ясно.

Законопроектът на ГЕРБ бе предложен за обсъждане и гласуване последен по ред от четирите, а от БСП веднага възразиха срещу подлагането му на гласуване. Крум Зарков подчерта от парламентарната трибуна, че няма как да подкрепиш изцяло отпадане на съкратеното следствие за тежки престъпления с промени в НПК, а три минути по-късно да предлагаш това да стане с промени в Наказателния кодекс, да се предвижда преценка на съда и намаление на наказанието с 1/3 или с 1/5.

"Промените не бяха възприети и от главния прокурор", припомни Зарков.

Красимир Ципов от ГЕРБ отговори, че прекомерното ограничаване на съкратеното съдебно следствие ще ни върне в един период, в който се прекратяваха дела заради изтекла давност, а свидетели забравяха какви показания са давали.

"Не става дума за признаване на вина от страна на подсъдимия, а за признаване на определени факти и обстоятелства. Те дават възможност извършителят да получи бързо наказание. Нека приемам правила и да дадем възможност на съда да прецени дали да редуцира наказанието", аргументира се Ципов.

Правосъдният министър Данаил Кирилов призова по темата да не се говори с политическа страст.

"Съдът извършва сложна дейност, съобразява множество обстоятелства, които е установил в рамките на процеса. Съдът преценява и определя наказанието. Ако трябва да сравняваме двата законопроекта, големият дебат би трябвало да бъде – продължаваме ли да се доверяваме на съда в определянето на наказанието", заяви министърът на правосъдието.

Той допълни, че при внасянето на законопроекта се е допитал до върховни съдии и е възприел техняи съвет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че депутатите са показали единомислие по един твърде важен и сложен въпрос.

"Призовавам ви по същия начин единодушно и без партийни окраски да отхвърлим предложенията на ГЕРБ", каза Нинова.