Има чуден роман на Джон Уиндъм „Денят на трифидите”. Трифидите – това са нещо като царевични растения, които хората започват да отглеждат. Тия трифиди обаче, за разлика от царевиците, имат жило, с което убиват хора и животни. А после, изчаквайки труповете да се разложат, ги изсмукват с корените си. Уж трифидите са затворени в сигурни ферми, но по едно време повечето хора ослепяват и стават безпомощни; и трифидите изскачат от фермите (могат да се придвижват) и превземат Земята. И бодро ядат ослепелите хора.

В България днес живеем в сценарий, който можем да наречем „Денят на списъците”. Властта, все по-ясно съсредоточаваща се в прокуратурата, вече всекидневно публикува списъци, в които обявява, кой е враг и подлежи на някаква форма на ужилване / изяждане.

Иван Гешев започна пръв, като в няколко поредни списъка обяви за престъпници политици, издатели, общественици, неправителствени организации, както и всички журналисти и адвокати. Вече обявил за „дясноекстермистки възглед” онази част от Конституцията, която описва разделението на властите, с помощта на списъците си Гешев де факто ликвидира и конституционната презумпция за невиновност. Вече посочи виновните; чака да стане главен прокурор, за да ги „опраска”, по думите на дейци от ерата „Бойко-1”. И няма да има противодействие, в лицето на съда, ако тия дни неговият спонсор Цацаров успее да линчува съдии като Калпакчиев и Панов.

След Гешевите списъци, в упражнението се включиха и пропагандни листове на властта като „24 часа”, „Труд”, „Пик”, „Блиц” и подобни. Седмици наред угоднически му напомняха, че е пропуснал, в своите списъци, цели категории „гадове” (по изказа на премиера). Като наша скромност, например.

Тия дни се появиха нови списъци. Вместо да подаде оставка (или да бъде съден за излагане на риск на националната сигурност), генералният директор на БНР обяви, че ще съди (вероятно – по списък) всички, които не го славят. А по повод освобождаването на Полфрийман научихме, че не е позволено човек да има отношения с Българския хелзинкски комитет; и че ако има такива, то според прокуратурата веднага влиза в някакъв списък за бъдещо ужилване/изяждане.

През идните дни и седмици, властта ще се сети (няма как да не се сети, като й знаем манталитета), че БХК е неправителствена организация; и че, следователно, всички НПО са криминални и вражески формирования. Както, според Гешев, са журналистите и адвокатите.

Ролята на трифидите в случая се играе от прокурорите. Пред очите ни те изземват властта от хора, за които все пак народът е гласувал – и я прехвърлят към себе си; а за тях гражданите не гласуват.

Ролята на глупавите фермери, развъждащи трифидите, се поема от ГЕРБ. Дълго време бившите милиционери, гангстери и членове на БКП си мислеха, че могат без риск да развъждат прокурори, които да жилят посочваните им хора. Само че първите, които трифидите ужилват – и после изяждат – са именно развъждащите ги фермери. Точно това се случва в момента: прокурорите вземат властта от Борисов, а той си кара джипа, лапа мухите през отворения прозорец и прегръща де що има механизаторки и учителки.

Кои са ослепелите хора, които предстои да бъдат ужилени / изядени от проурорите-трифиди? Е, как кои? Вие всички, уважаеми, които отказвате години наред да видите, какво убиващо създание е българската прокуратура. Първият ми текст, който предупреждаваше за надигащата се трифидска опасност, беше още в хартиения вестник „Континент”. А не предупреждавах само аз.

Или си връщаме зрението, или – чакаме трифидите да ни ужилят, изчакат да се разложим и накрая да ни изядат.

И не си мислете, че ако спешно станете сътрудник на някой пропаганден лист на властта и започнете да се кълнете във вярност на прокурорите, то те ще ви оставят, точно вас, на мира. Няма. Трифидите нямат съюзници. Жилят/изяждат най-близко стоящите до тя.