Истинската цел и адресат на раздадените кредити от КТБ фигурирали в една графа, а проформа основанието за отпускането им, фиктивният бизнесплан, измислени обезпечения и т. н. - в друга, за пред надзора. Всичко това разнасял насам-натам в една най-обикновена екселска таблица директорът на кредитирането във фалиралата банка Георги Зяпков.

Това поне разказа днес в съда главният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, чиито разпит продължава вече няколко съдебни заседания безответно, само с въпроси от държавното обвинение. Преди това, както Клуб Z писа, Лазов говори месеци наред под форма на монолог свое изложение.

След като миналия път бившият главен счетоводител на "Фирмата" (така Лазов условно нарича дружествата, контролирани от Цветан Василев) сподели атрактивни истории - как си измислили на документи съществуването на цял кораб, за да оправдаят кредит от КТБ, днес той продължи в този дух.

Например: как едва ли не цялото реално актуално състояние на банката се съдържало в една екселска таблица, която водел на компютъра си - а понякога и принтирал - Георги Зяпков. Той бе един от първите подсъдими по делото и е бивш шеф на управление "Кредитиране" в банката. 

Същата таблица показвала както реалната цел и "проекта", за който ще се използват средствата от всеки един предоставен кредит, така и формалната страна, т.е. - това, което по документи ще се запише в кредитното досие.

Такъв един заем бил отпуснат на дружеството "Корект фарм". 

А при едно посещнеие на Зяпков (и изпълнителния директор Георги Христов) те оставили в кабинета на Лазов въпросната таблица и той си спомни днес, че това станало точно на 26 септември 2013 г. следобед.

"Зяпков многократно и последоватлно в годините коментираше с мен съдържанието на тази таблица – основно в ситуации, когато очакваше съдействия за оформяне на кредитните досиета с документи от счетводствата на дружествата", твърди Лазов.

Във въпросната таблица към септември 2013 г. Зяпков си отбeлязал следното по отношение на кредита, даден на "Корект фарм" по договор от 23 април 2012 г.

"Разрешен размер в лв. 11 343 800."

Отбелязаното от Зяпков в отделните клетки на споменатата екселска таблица за този кредит било следното:

„Проект: ликвидност и БТК (2,800 000 млн.евро) 

Цел на кредита в кредитното досие: не е измислено...

Основно е платено на „Кемира“ и „Бромак инвест“ (две от фирмите от патримониума на Цветан Василев, б.р.).

Забележка за кредитното досие от гледна тока на проверяващи органи: не е добре... 

В същата таблица в клетката за бинесплан било отбелязано: няма да правя.

Съответно в клетката "Документи за целевото ползване" било отбелязано: няма такива.

 

"Ще напомня, че по кредита, за който става дума и който се разглеждаше на 26 септември 2013 г., първото му усвояване е от 23 април 2012 г. и е усвоен (в пълен размер) до 7 ноември същата година. Около година и половина по-късно нямаше измислена документална оформеност", каза днес Лазов.

До края на съдебния ден той говори още за конкретни дружества - някои създадени само за усвояване на кредити, без да имат реална стопанска дейност, служители или активи, други - с истински бизнес, но свръхкредитирани, трети - "орташки", които не са под пълния контрол на Василев. Дори и във вторите две групи, после с вътрешнофирмени заеми парите пак заминавали по различни, предварително очертани направления. Такива фирми били регистрирани на шофьори, на деца на охраната, на водопроводчика в офиса, на иконома в къщата на семейството...

Например забележително е как "Корси маунтин рисорт", което било финансирано и купило част от собствеността на "Петрол" АД, към юни 2014 г. било с мажоритарен собственик друго дружество - „Рема трейд“ ЕООД. Което пък се води еднолична собственост и управление на някой си Васил Дойчев.

Ако не сте чували за този явно "едър" бизнесмен, щом е изкупил дялове от "Петрол", отговорът на Бисер Лазов е:

"Васил Дойчев е служител на фирмата – работи в офиса и отговаря за поддържанто на инвентара – подменяше тръби, когато те се счупят и подменяше изгорелите крушки."

В управата на друго дружество, създадено за усвояване на кредити от банката, участвал кредитен инспектор от самата банка.

Утре Лазов продължава с отговорите си на прокуратурата, след което трябва да го разпитат всичките над 30 адвокати на 18-те обвиняеми.