Предпазлив оптимизъм. Така може да се характеризират настроенията сред няколко български евродепутати, които Клуб Z помоли да коментират предстоящото почти сигурно избиране на Лаура Кодруца Кьовеши а главен прокурр на ЕС.

Вчера бе постигнато споразумение между преговарящите екипи на Европарламента и Европейския съвет относно кандидатурата на румънката.

„При всяко положение това е добра новина. По-добре късно, отколкото никога“, заяви Радан Кънев („Демократична България“, ЕНП).

Той обаче допълни, че винаги предпочта първончално да подхожда резервирано.

„Нека да видим как ще се развие дейността на самата институция. Изборът на г-ж Кьовеши за главен прокурор е една от гаранциите, че този орган няма да заспи, както заспиват много европейски органи, веднъж учредени. Оттам нататък обаче трябва да имаме предвид, че тя няма правомощията на Сотир Цацаров. Тя е административен ръководител. Така че от самите излъчени от държавите прокурори и от начина, по който те успяват да събират и провеждат разследванията, да събират доказателства и да представят вече обвинения пред националните съдилища, както е предвидено, зависи дали този орган ще бъде наистина ефективен. За момента можем да се надяваме. Изборът на Кьовеши е определено надежда Но нека не казваме, че сам по себе си е решение“, допълни Кънев.

Това е правилният избор, категоричен бе Адрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Но и той изказа определени резерви:

„Да не възлагаме обаче прекалени надежди, че като стане прокурор, тя ще реши нашите проблеми. Тя има друг вид функции и не може да се меси във вътрешните работи на България.“

В подобен дух се изказа и Иво Христов, депутат от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

„Ако не внесем ред в националното правосъдие, трудно можем да се уповаваме на наднационалното, в случая европейското“, смята той.

БСП винаги е стояла зад Кьовеши

„Позицията е ясна – както моята, така и на БСП. Винаги сме били зад кандидатурата на г-жа Кьовеши и ще наблюдаваме с интерес нейната бъдеща работа“, коментира социалистката Цветелина Пенкова.

Тя и съпартийците й се надяват, че това ще даде малко повече яснота и контрол върху начина, по който се изразходват европейските средства в страните членки на ЕС.

Цветелина Пенкова е от Комисията по бюдженет контрол – една от двете комисии в ЕП,които подкрепиха кандидатурата на Кьовеши през пролетта. Другата комисия е тази по граждански свободи,правосъдие и вътрешни работи. В нея има двама редовни членове от България – Емил Радев (ГЕРБ, ЕНП) и Елена Йончева (БСП,СиД). И двамата не бяха открити за коментар.

Еврокомисията приветства решението

Комисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер и комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова направиха изявление от името на Еврокомисията.

„ЕК работи усилено, за да гарантира, че всяко евро от бюджета на ЕС се разходва съгласно правилата и носи европейска добавена стойност. Това означава също така да се води ефективна борба с измамите, засягащи бюджета на ЕС“, заявява Йотингер.

Той уточнява, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) ще продължи своята дейност като независима разследваща служба, допринасяща за възстановяването на дължими средства, както и за прилагането на други мерки за защита. А Европейският прокурор ще гарантира укрепването на действията на равнище ЕС и реалното изправяне пред съд на лицата, извършили престъпления във вреда на бюджета му.

„Европейската прокуратура представлява единствена по рода си структура за отдаване на приоритетно внимание на борбата с трансграничните престъпления и за гарантиране, че нито едно престъпление срещу бюджета на ЕС няма да остане ненаказано“, изтъква Йоурова.