Международният валутен фонд избра официално Кристалина Георгиева за управляващ директор, съобщи АФП.

Изборът бе почти гарантиран - Георгиева, бивш изпълнителен директор на Световната банка, бе единственият кандидат.

Тя ще заеме позицията си на 1 октомври, заменяйки Кристин Лагард. Лагард пък ще ръководи от края на годината Европейската централна банка.

Георгиева ще е втората жена на поста, но първи представител на държава с развиваща се икономика.

Премиерът Бойко Борисов коментира от Южна Корея:

"Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции“.

Пресслужбата на МВФ разпространи изявление и на самата нея:

"За мен е голяма чест да съм избрана за следващ управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) "Искам да благодаря на членовете на Фонда в цял свят и на Изпълнителния съвет за получената подкрепа и за оказаното ми доверие.

Нека започна с отбелязването какъв късмет имам, че моята приятелка Кристин Лагард беше мой предшественик. Нейната визия и водачество са допринесли толкова много за продължаващия успех на фонда.

За мен е привилегия и огромна отговорност да съм начело на тази уникална институция, с впечатляваща история и първокласни служители. Встъпвам в тази роля с твърда вяра в мандата на Фонда. Виждала съм лично в моята страна и в много други страни от колко голямо значение е Фондът за страните в криза и колко е важно да проправим път към стабилността и устойчивия растеж.

Поемам новата си роля ясно осъзнавайки предстоящите големи предизвикателства. Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме нараства в много страни. Както скоро ще обсъдим на Годишните срещи, предупредителните сигнали святкат и трябва да сме готови да бъдем подложени на изпитание.

В тази обстановка незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове. Не бива обаче да губим от поглед дългосрочната си цел - подкрепа за разумни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава, че трябва да се захващаме и с проблеми като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени.

За готовността ни да действаме от решаващо значение е опазването на финансовата сила на Фонда, както и подобряването на усилията му за надзор и развитие на капацитета.

В работата с екипа ми моята цел е допълнително да укрепя Фонда, като гарантирам достатъчни ресурси и добро управление, винаги безпристрастен, прогресивен и вслушващ се в нуждите на нашите членове.

Очаквам с нетърпение да работя с всичките ни 189 страни-членки, Изпълнителния съвет и служителите и с всичките ни партньори в следващите години.

Официално започвам работа на 1 октомври, но както виждате, вече съм силно ангажирана с това ново предизвикателство.

Благодаря."