Европейският съюз обмисля агресивен нов подход в търговския си спор със САЩ, давайки сигнал, че е готов да използва войнствените тактики на американския президент Доналд Тръмп и да влоши още повече трансатлантическите отношения, пише "Блумбърг", цитиран от investor.bg.

Брюксел обмисля налагането на мита върху американски износ за над 4 млрд. долада, посочвайки като  причина 22-годишен спор в Световната търговска организация (СТО) за субсидии за производство.

Мярката ще играе ролята на ответен удар на налозите, които САЩ се очаква да въведе върху европейски експортни стоки на стойност до 7 млрд. долара заради спора в СТО за незаконните държавни помощи, отпуснати на европейския самолетопроизводител "Еърбъс". Междувременно в СТО се води огледално дело, в което ЕС обвинява Вашингтон, че в продължение на години е субсидил собственият си самолетен гигант "Боинг".

"Ако ЕС продължи, това ще е пореден удар върху правилата на СТО, чиято цел бе да предотвратяват взаимно ескалиране на реципрочните мита“ посочва Едуард Алдън, старши представител на базирания в Ню Йорк "Съвет за външна политика".

Ако бъдат наложени, мерките на ЕС ще представляват драстично ескалиране на отношенията между САЩ и блока, като ще добавят напрежение към това от влезлите вече в сила мита помежду им.

Последните такива бяха въведени от Вашингтон, който обложи с по-високи ставки вноса на европейска стома и алуминийй през миналата година с довода, че те застрашават националната сигурност. 

Според експерти целта на действията на ЕС по всяка вероятност е опит да се притисне Вашингтон за намиране на компромис в спора за самолетопроизводителите. През лятото представители от Брюксел направиха предложение за споразумение, което обаче не бе прието от администрацията на Тръмп.