Тютюневият гигант "Филип Морис" се отказва от преговорите за сливане с "Алтрия груп" и ще се съсредоточи  върху пускането на продукта си с нагряване на тютюн айкос (iQOS) в САЩ, съобщи днес компанията.

„След много дискусии компаниите се съгласиха да се съсредоточат върху пускането на устойството за нагряване на тютюн IQOS в САЩ като част от взаимния интерес за постигане на бъдеще без тютюнев дим", каза главният изпълнителен директор на Андре Каланцопулос.

Ако сделката беше станала факт, това щеше да е второ обединение за двете компании, които се разделиха преди десетилетия. Евентуален конгломерат между "Филип Морис" и "Алтрия" се очакваше да създаде гигант в сектора, който да опита да се пребори с все по-строгата регулация и да се възползва от разрастващия се пазар на електронните цигари.

IQOS е продукт с нагряване на тютюна, който единствен досега получи оторизация от Агенцията за храни и лекарства в САЩ (FDA) за продажбата му на американския пазар след стриктен преглед на подадените научни данни с мотива, че пускането на продукта в САЩ е подходящо за опазване на общественото здраве.

"Филип Морис интернешънъл" е представил изчерпателен набор от научни доказателства в подкрепа на това разрешение за пускане на пазара и на допълнителното заявлние за комуникацията при продажбата на IQOS в САЩ като „тютюнев продукт с модифициран риск“, което агенцията все още разглежда.