"Към настоящия момент не можем да твърдим, че сме в начален етап на разследването - по-скоро сме по средата. Към момента се анализират всички доказателства, които са събрани чрез претърсвания и изземвания, извършват се технически експертизи и се събира информация от всички държавни институции, които имат отношение към хакерската атака. Работата продължава с нестихващ устрем, ако мога така да го кажа, проверяват се всички факти."

Това заяви шефът на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров по време на заседание на временната анкетна комисия към парламента за установяване причините за хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите. 

На заседанието се очакваше да присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, но още в началото председателят на комисията Красимир Ципов от ГЕРБ обяви, че Цацаров има служебни ангажименти и няма да дойде. Освен Франтишек пред депутатите говори и шефът на Апелативната спецпрокуратура Николай Найденов. 

Заседанието на комисията продължи само 40 минути и протече при изключителен медиен интерес. От прокуратурата обаче казаха, че могат да споделят само факти, които обществеността вече знае и които бяха разпространени през сайта на държавното обвинение.

Странна ситуация се получи с един от отговорите, които ръководителят на апелативните спецпрокурори даде на зададен от депутат въпрос. 

"Интересното тук и този въпрос ще ви е интересен да ви отговоря - това, което е ударено е не само базата на НАП, но и Персонални идентификационни кодове (ПИК) и квалифицирани подписи."

След реакция на депутати, че до момента такава информация не е споделяна, Найденов промени своя отговор и заяви, че не е бил разбран. По думите му, такава информация е могла да изтече, тъй като тя се съхранява в сървърите на НАП, но "благодарение на своевременната намеса на прокуратурата и НАП, това не беше допуснато".

"Категорично нямаме данни да са изтекли персонални идентификационни кодове или електронни подписи", попвави се той.

Представителите на държавното обвинение заявиха, че към момента няма никакви данни за съучастие в атаката на служители на НАП или на други държавни институции. 

Те отново повториха и основната теза на държавното обвинение за целите на хакерската атака:

"Да всее смут в населението, дестабилизацията на страната и на обществените отношения", което е дефиницията за тероризъм.

В последните минути на заседанието Николай Найденов и депутатите обсъдиха възможността за промяна в Наказателния кодекс, според който в момента наказанието за компютърно престъпление е минимално - до 3 години лишаване от свобода и до максимум 5000 лв. глоба.

Тримата обвинени за извършването на пробива - собственикът на ИТ компанията "ТАД Груп" Иван Тодоров, Кристиян Бойков и Георги Янков са обвинени от прокуратурата по много по-тежка глава и член (108а от Наказателния кодекс) - за кибертероризъм. Ако обаче съдът не приеме това обвинение, те може да останат съдени само по състава за обикновеното компютърно престъпление.