"Прокуратурата в по-голямата част от случаите обслужва властта. Такава е наложената практика. Аз не смятам, че е нормално всяка сряда в 8 ч сутринта главният прокурор да е в кабинета на министър-председателя, всяка сряда". 

"Прокуратурата е твърде близка в момента до изпълнителната власт, това не е добре. Тя трябва да бъде по-независима".

Това обяви лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиционния партньор на ГЕРБ във властта "Обединени патриоти" Валери Симеонов пред Нова тв. Така той отговори на въпроса защо според него на подавани сигнали до държавното обвинение за случаи в енергетиката и в туризма не се реагира. 

"Има и случаи, когато прокурори си вършат работата, не може да се слага етикет на цялата прокуратура", добави Симеонов, но даде пример как е подал сигнал за "нещо с размер на софийски мол", построено на плясъка в Слънчев бряг, което обвинението окачествило като "преместваем обект".

Бившият вицепремиер в настоящото правителство, сега депутат, обаче обяви, че не разбира защо са протестите срещу номинацията на Иван Гешев за поста на Сотир Цацаров. По думите му не можело да е проблем на Гешев това, че е единствен кандидат. И попита къде са останалите кандидати - в това число и на недоволните. (Водещият Виктор Николаев вметна, че според протестиращите такава е процедурата по номинации - б.р.)

"В  близо 400 кметства има само по един кандидат за кмет - хайде сега цяла България да протестира, че никой друг не се е кандидатирал", направи той паралел с предстоящия местен вот. 

По същество за неподкрепящите Гешев становища по причини, различни от това, че е единствен кандидат, например дошли от Висшия адвокатски съвет, Симеонов не говори, а и не бе питан. 

Лидерът на НФСБ повтори и доразви и тезата си, че бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов не е бил отстранен от политиката заради т-нар. "Апартаментгейт", а в угода на ДПС. 

"Цветанов беше освободен, защото направи пробив в смесените общини и постигна растящи успехи в тях", заяви Симеонов пред Нова тв.

По думите му ДПС се е настанило трайно в смесените райони и поддържа феодални общини, а Цветанов като дългогодишен шеф на предизборния щаб на ГЕРБ е успял да разбие на места този монопол и да доведе до избора на повече общински съветници и дори кметове от ГЕРБ.

Според бившия вицепремиер по върховете има прекалено топли връзки между ГЕРБ и ДПС и даде пример с това, че държавната ТЕЦ "Марица изток 2" се отказа да поддържа т. нар. студен резерв в полза на притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна". Симеонов определи този случай като "изнасилване" и "изнудване" на държавата, цитиран от телевизията.

Неотдавна самият Цветанов заяви в телевизионно интервю пред бТВ, че на местния вот в края на откомври ДПС ще е печелившата партия.