България е четвърто място в Европейския съюз по производство на електроенергия от въглища. Това сочи публикуваната вчера статистика на специализирания сайт statista.com. Пред нас са само Полша, Чехия и Гърция. 

Според данните на изданието страната ни произвежда 45% от своя ток именно от въглищни централи. Първенецът Полша пък генерира цели 81% от електрозахранването си от въглищна енергия. Германия, една от страните, които полага най-много усилия за преход към възобновяема енергия е на 5-о място в ЕС. Официалната програма на правителството предвижда пълно редуциране на въглищните централи до 2038 г. 

Франция, Австрия и Швеция са страните, които най-малко използват изкопаеми горива за своята електроенергия, като скандинавската държава е успяла да свали производството си до едва 1%.

България обаче не просто произвежда огромна част от тока си от изкопаеми горива, но и смята да продължи да го прави, въпреки вредите за околната среда.

"България потвърждава ангажимента си да поддържа въглищни централи", заяви в четвъртък пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова, като допълни, че повече от 46% от електрическата енергия се произвежда именно от тях и че през зимата този процент достига до 60. Данните на Петкова леко превишават тези, използвани в доклада на statista.com.

През май миналата година анализ на Евростат показа, че България е на трето място сред държавите в ЕС по производство на вредни емисии на въглероден двуокис. През 2017 г. страната ни е генерирала над 27 милиона тона от веществото, следствие на производството на топлоенергия и битовото отопление. 

Това е и причината, поради която България се присъедини към Полша и обжалва решението на Европейската комисия за ниските нива на емисиите от ТЕЦ, които трябва да бъдат достигнати до 2021 г. Мотивът е да предпази добива на въглища и работни места.

Приетият от ЕК регламент през април 2017 г. въвежда много по-високи изисквания към големите горивни инсталации, каквито са ТЕЦ "Марица Изток 2", двете американски централи (ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3") и ТЕЦ "Брикел". Затова от тяхно име българското правителство ще иска дерогация, предвидена по чл.15(4) от Директива 2010/75/ЕС, за по-либерални норми на вредните емисии.

Според редица учени предотвратяването на измението на климата може да се постигна само чрез пълно изоставяне на изкопаемите горива. В допълнение, електроенергията от въобновяеми енергийни източните може да бъде произведена по-евтино като се имат предвид, произтичащото от това подобряване на здравето на населението и климата. В Полша, например, много хора имат здравословни проблеми от последиците на високите нива на замърсяване на въздуха.

Въпреки това обаче, скоро няма изгледи да спрем да използваме въглищна енергия. Една от основните причини за това е именно огромният брой работни места, които зависят от производствто на изкопаема енергия, пише изданието.