Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че той и главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние правят всичко по силите си, за да постигнат сделка за излизането на Обединеното кралство от Съюза и че ако се провалят това ще е по вина на Лондон, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".

В интервю пред германския вестник „Аугсбургер алгемайне“ Юнкер заяви, че той и Барние работят интензивно за постигане на споразумение, защото ако няма такова, това ще е катастрофа за Великобритания и за ЕС.

„Главният ни преговарящ и аз правим всичко възможно, за да постигнем споразумение“, увери той. „Но ако накрая не успеем, отговорността ще е изцяло на британската страна“.

Очаква се Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври. Властите в Брюксел твърдят, че премиерът Борис Джонсън е постигнал малък напредък в преговорите за нова сделка за излизане, която да замени договорената от предшественика му Тереза Мей, но която е отхвърлена три пъти от британския парламент.
Юнкер добави, че преговорите за бъдещи търговски отношения между Великобритания и ЕС ще бъдат значително усложнени от безреден Брекзит.

„Ще искаме и трябва да подпишем споразумение за свободна търговия“, подчерта той. „Но това няма да се случи просто така, както някои в Обединеното кралство си представят. Някои от търговските сделки, които подписахме в мандата ми, отнеха много години“.