Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) оповести призив по повод общественото напрежение заради предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Позицията се появи ден, след като близо 300 съдии се обърнаха директно към гражданите, като заявиха, че политиците на правят достатъчно, за да защитят независимостта на съдебната власт.

От колегията заявяват, че "независимостта не е привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие". Изрично се казва, че "независимостта не е безусловна". Съдиите обясняват, че са сезирали инспектората по делото, защото са спазили приетите Стандарти за независимост на съдебната власт. А те предвиждали подобна проверка "в случаи на направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации", които създават съмнения за почтеност на съдия.

Ето пълния текст на призива:

ПРИЗИВ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет следи със загриженост продължаващото ескалиране на общественото напрежение, по повод постановения съдебен акт от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условно предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.Независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие, защото законосъобразното и обективно разглеждане на съдебните дела е от съществено значение за демократичното общество. Независимостта на съдиите не е безусловна и рамките на нейното проявление са законовоустановени в чл.117, ал. 2 КРБ, който предвижда, че при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона. Съдийската колегия на ВСС изпълнява задължението си да осигурява и отстоява независимостта на магистратите, като спазва приетите Стандарти за независимост на съдебната власт.

Тези стандарти предвиждат, че в случаи на направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации, в които се сочат конкретни обстоятелства за нарушения в правораздавателната дейност и на морално-етичните норми на поведение от съдия, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система, твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани, а предприетите действия и резултатите от тях следва да се оповестят публично. Това беше причина Съдийската колегия на 24.09.2019 г. да сезира ИВСС за извършване на проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 ЗСВ.

Стандартите обаче са категорични, че недопустимо поведение е отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа със магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент.

Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт.

Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт.

Решението за обръщение към гражданите е взето с мнозинство от членовете на Съдийската колегия на ВСС, при направен отвод от Боян Магдалинчев – представляващ ВСС и Севдалин Мавров, и 2 гласа „против“ на Боян Новански и Стефан Гроздев.