„Руска следа“ е една от причините евродепутатите да отхвърлят кандидатурата за еврокомисар на унгареца Ласло Трочани, става ясно от публикация на „Политико“.

Вчера Комисията по правни въпроси уличи в конфликт на интереси него и румънската кандидатка Рована Плумб. Оттам изпратиха писма до бъдещата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с препоръка „да вземе мерки“ във връзка с двамата. Изслушванията им, насрочени за идната седмица, бяха отменени.

Трочани е номиниран за еврокомисар по съседството и разширяването на ЕС, а Плумб – по транспорта.

Още в четвъртък стана ясно, че Ласло Трочани е проверяван заради участието си в учредената от него юридическа кантора „Над и Трочани“. В писмото, копие от което публикува „Политико“, депутатите изтъкват, че като правосъден министър на Унгария Трочани е предал на Русия двама руски граждани, чието екстрадиране е поискано от САЩ.

Става дума за оръжейните търговци Владимир Любишин – баща и син с едни и същи имена, поясниха за Клуб Z колеги от унгарското издание „Директ“. Двамата били арестувани в Будапеща, където живеели, след съвместна операция на унгарската полиция и ДЕА – американската Администрация за борба с наркотрафика. Агенти под прикритие ги подмамили да продадат оръжие на мексикански наркобарони. След залавянето на баща и син Любишини САЩ поискали екстрадирането им. Двамата обаче били пратени в Русия, където били освободени.

Третото провинение на Ласло Трочани е, че като правосъден министър през 2018г. уредил на кантората „Над и Трочани“ договор да представлява интересите на ядрената централа „Пакш 2“. Като за капак той назначил съдружника си в кантората за свой личен съветник в Министерството на правосъдието по времето, когато притежавал дял от 12,6 на сто в „Над и Трочани“.

Колкото до Рована Плумб, става дума за взетия от нея заем в размер на 800 000 евро за строителството на семейно жилище, се казва в писмото за нейния случай. На базата на получената от Комисията по правни въпроси информация не става ясно как заемът ще бъде върнат по прозрачен начин. Още повече, парите са взети от човек, работещ в сферата на туризма. А този бранш влиза в компетенциите на еврокомисаря по транспорта.

Вчера Плумб заяви пред Клуб Z, че е взела този заем през 2007 г. и по договор трябва да го погаси до 2030 г. И допълни, че вече е изплатила по-голямата част от него, макар да е минал малко повече от половината срок.