И генералният директор на БНР Светослав Костов видя саботаж срещу себе си. Подобно изказване направи и премиерът Бойко Борисов, който на 13 септември нарече ръководството на общественото радио "главанаци" и добави: росто имам чувството, че го правят нарочно. Аз не мога вече да схвана и кой."

В интервю за бТВ Светослав Костов, който беше призован от четирима членове на Съвета за електорнните медии (с изключение на Бетина Жотева, която е в отпуск) да освободи поста, заяви категорично, че не смята да се оттегля. Той заяви своята позиция още вчера и пред Клуб Z. Но сега добавя, че дори и да се стигне до процедура по отстраняването му той ще търси правата си в съда.

Освен това той отправи внушение, че неговият предшественик – Александър Велев, има отношение към спирането на програма „Хоризонт” за пет часа на 13 септември, заради което започна и проверка на прокуратурата.

„- Оставка нямам намерение да подавам. И причините са няколко – не получих право на отговор след като СЕМ беше използван като рупор за едни недоказани твърдения, за едни откровени лъжи и за неистини, които чух по мой адрес. Освен това, в момент, в който тече прокурорска проверка, в момент, в който има проверят защо се стига до този дефицит от 4 млн. лева за първи път в историята на БНР, и всички неизгодни договори, сключени от бившето ръководство, в момента, в който се намираме в предизборна кампания, би било отстъпление и на мен също започна да ми мирише на някакъв вид саботаж.”, заявява Костов пред журналистката Канна Рачева. 

- Няма ли да ви е неудобно следващия петък? Ако си вдигнат ръчичките трима, вие трябва да си тръгнете и ще има и. д..

- Най-малко няма да ми бъде неудобно. Ако съветниците и юристите в СЕМ преценят, че имат основание според  Договора ми за управление, да стартират такава процедура, аз вече съм се консултирал с юристи и ще търся своите права по закон”

Той отново отказа за посочи кой му се е обаждал по телефона с искане да отнеме правосъдния ресор на журналистиката Силвия Великова.

„Кой определи четирима души? Нали започнахме с това, че чух за себе си толкова недоказани твърдения и инсинуации и лъжи, че дори и аз разбрах от медиите, че има такива четирима души.”

„Видяли са ни заедно, с госпожа Силвия Великова? Да, не отричам, минах през Борисовата градина, видях една колежка, която е по майчинство. Не съм бил със Силвия Великова, тя беше спряла до майката с количката – аз минах, поздравих ги и продължих по своята работа, имах друга среща.”

Попитан дали техническия директор на БНР сам трябва да поеме отговорността за спирането на сигнала на програма „Хоризонт”, Костов отказа да отговори.

„- Нека да запазя тази информация, която имам по случая, за себе си за момента, в който  приключи проверката на прокуратурата. Чух една интересна теория, без да правя внушения… През 2001 г., при изтичането на мандата на един генерален директор започват същите протести и спиране на радиото. 18 години по-късно, при приключване на мандата на същия генерален директор, пак има протести и спиране на радиото. Не казвам нищо, не правя внушения – само факти.
- Да кажа име – кой е спрял радиото или чий мандат е изтекъл?
- И двете.
- Не мога да кажа кой е спрял радиото, мога да кажа кой мандат е изтекъл – на г-н Алексъндър Велев и тогава, и сега.”