Българската държава държи отвлечен освободеният условно и предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман. Според неговия адвокат Калин Ангелов държавата ни няма никакво правно основание да го държи в страната трябва да може веднага да я напусне.

"Законът пише какво и кога. Законът казва 1/2, когато човек не е бил осъждан преди това, и след това всеки лишен от свобода има право да поиска условно предсрочно освобождаване.", обясни Калин Агелов пред БНТ.

В предаването участва и друг адвокат – Петър Николов, кой също заяви, че Полфрийман може да напусне страната.

От изказване на вътрешния министър Младен Маринов днес стана известно, че забраните на прокуратурата на Полфрийман за напускане на страната са две - във връзка с досъдебното производство и втора - заради изтърпяване на наказанието "Лишаване от свобода".

Той добави, че това,  което се случва по отношение на съдебния процес не е от компетентността на МВР.

В момента австралийският гражданин Полфрийман се намира в дома на дирекция "Миграция" в Бусманци, тъй като по отношение на него директорът на Дирекция "Миграция" е издал заповед за принудителна мярка експулсиране от страната, която е в процес.

Пред БНТ Калин Ангелов изрично посочи, че защитава австралиеца без пари. И коментира, че има два вида съдии - смели и страхливи:

"Страхливите съдии няма да изпълнят закона, защото знаят и виждат какво ще им се случи. Смелите съдии ще кажат: На мен не ми пука, важното е да изпълня закона, защото аз имам съвест."

А според адвокат Николов председателят на съдебния състав съдия Калин Калкапчиев не е нарушил закона, защото изискванията за освобождаване на Джок Полфрийман са налице.

"Аз не съм адвокат на никого. И като гражданин, и като юрист, виждам неща, които не ми харесват в съдебната система. Дали законът трябва да дава такава голяма промоция за такива тежки престъпления, дали съдебните дела следва да се разпределят по този начин, защото аз смятам, че те трябва да се разпределят прозрачно.", добави Николов.