Решението за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман е необосновано и е взето от незаконен състав.

Така и бившият главен прокурор - небезизвестният Никола Филчев коментира по БНТ казуса с пускането на австралиеца, осъден за убийство, предсрочно.

Филчев коментира и номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и даде оценка на работата на Сотир Цацаров. Пратеният навремето в Казахстан като дипломат обвинител, цитира още Николай Бареков, Димитър Барактаров, намеси и, разбира се, Сорос.

"Хората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ - защото по своето съдържание решението противоречи на закона", заяви Филчев.

Изказването му по същество е едно към едно с мотивите на Цацаров да поиска от ВКС възобновяване на производството.

Филчев посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като "Човек на годината" от Български хелзински комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията - още едно от възраженията на сегашното ръководство на прокуратурата. Бившият обвинител разказа и как всъщност Полфрийман бил поканен от бившия правосъден министър Христо Иванов да напише поправки в наказателните закони, от които после той самият се възползвал, за да излезе предсрочно. Това, по думите на Филчев, било "сценка", която се разигравала пред обществото (поправката е в мандата на ГЕРБ и гласувана с мнозинството на ГЕРБ, б.р.). Филчев намеси и "соросоидите", които се "нахвърляли" върху всеки, коийто не е зачел съдийската независимост. 

Бившият главен прокурор смята, че изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, е "необоснован".

"Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона", допълни Филчев.

За председателя на състава на САС, взел решението - Калин Калпакчиев, Филчев посочи, че носел вина, защото преди 15 години допуснал повишението му. 

После се прехвърли на Съюза на съдиите, обвинявайки го, че служи на Джордж Сорос. И цитира "евродепутата Бареков" - че олигархът Иво Прокопиев си имал съдии. След което прехвърли цитатите от Бареков към екранния му партньор Димитър Байрактаров, който би лаявил: "Ако искате главен прокурор, който да не освобождава убийците, не избирайте Иван Гешев.".

И в този смисъл Филчев похвали единственият кандидат за нов главен прокурор Гешев. Щял да бъде успешен. Той обвърза недоволството срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор с "клеветническата кампания" с това срещу него навремето. И него, и Гешев го клеветили "костовисти" и "соросоиди".

Никола Филчев даде положителна оценка за мандата на Сотир Цацаров:

"Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата."