Люис Хамилтън спечели Гран При на Русия от Формула 1 в Сочи и прекъсна победната серия на "Ферари", която се очакваше днес да продължи до четвърти пореден успех.

Втори на подиума се качи неговият съотборник в "Мерцедес" Валтери Ботас, трети е Шарл Льоклер ("Ферари").

Тренировките, квалификацията и началото на самото състезание потвърдиха тенденцията от началото на септември - че "Ферари" има предимство пред "Мерцедес" в момента. Недокрай ясна стратегия, неподчинение на отпадналия Себастиан Фетел и техническа повреда обаче подариха победата на "сребърните стрели".

В крайна сметка "Ферари" изпусна спечелено състезание.

На старта Фетел, който потегли от трета позиция, изпревари не само втория Хамилтън, но и първия Льоклер. Остана впечатлението, че французинът позволи това да се случи много лесно. Така двете ферарита поведоха пред световния шампион.

Нататък германецът няколко пъти отказа да се подчини на заповеди от бокса да пропусне пред себе си Шарл Льоклер. Което промени стратегията на "скудерията". Тимът реши да размени местата на двамата при влизанията в бокса, като същевременно целта беше те да завършат първи и втори.

В 23-тата обиколка роденият в Монако младок първи влезе в бокса. На 26-ата това направи и Фетел, така за първи път Хамилтън поведе колоната. Два тура по-късно германецът отпадна заради технически проблем и това тотално обърка всичко за болидите в червено.

На пистата излезе кола за сигурност, Хамилтън и Ботас минаха през бокса и до края останаха съответно първи и втори, макар че оставаше много от надпреварата.

Льоклер опита да изпревари финландеца, но той не му позволи, така Люис летеше към победата необезпокояван.

Хамилтън има вече 322 точки, втори е Ботас с 249, Льоклер - 215, а Макс Верстапен, останал днес четвърти - 212 и т.н.

Състезанието в Русия бе последното в Европа за сезона. До края следват стартовете в Япония, Мексико, САЩ, Бразилия и Абу Даби.